RFK Jr. cabar Trump berdebat

(SeaPRwire) –   Robert F. Kennedy Jr. mendakwa bahawa beliau “menarik banyak pengundi” daripada bekas presiden

Calon bebas presiden Amerika Syarikat yang bebas, Robert F. Kennedy Jr. telah menantang bekas Presiden Donald Trump untuk berdebat pada konvensyen Kebangsaan Libertarian bulan ini. Trump menegaskan bahawa Kennedy “bukan calon serius”.

“Saya ingin menawarkan sesuatu kepada anda. Kita berdua akan berucap di konvensyen Libertarian yang akan datang pada 24 dan 25 Mei,” Kennedy menulis dalam satu pos X (dahulunya Twitter) pada Selasa yang ditujukan kepada Trump. “Ia merupakan kawasan netral sempurna untuk anda dan saya untuk berdebat di mana anda boleh mempertahankan rekod anda untuk penyokong anda yang goyah.”

Apabila ditanya minggu lepas sama ada beliau akan berdebat dengan Kennedy, Trump berkata bahawa bekas Demokrat itu “bukan calon serius” dan perlu “meningkatkan nombor beliau dengan banyak untuk menjadi kredibel.”

Dalam posnya pada Selasa, Kennedy mendakwa bahawa satu kajian yang dikomisenkan oleh kempen beliau menunjukkan bahawa beliau akan “menghancurkan” Presiden Joe Biden dalam pertandingan dua hala, dan akan mengalahkan Trump “dalam pertandingan sengit” dalam pertandingan serupa. Kaji selidik yang diterbitkan bulan lepas oleh CNN dan Quinnipiac kedua-duanya menunjukkan Kennedy pada 16% dalam pertandingan melibatkan beliau, Trump, Biden, dan bebas lain, satu keputusan yang beliau dakwa menempatkannya “di atas ambang 15% untuk berdebat.”

“Saya juga menarik banyak pengundi daripada penyokong bekas anda. Mereka marah kerana anda memusnahkan defisit, menutup perniagaan mereka semasa Covid, dan mengisi pentadbiran anda dengan makhluk-makhluk paya,” Kennedy menulis.

Terkenal dengan aktivisme anti-vaksin, pembelaan kebebasan bersuara, dan dasar luar negaranya, Kennedy memasuki perlumbaan untuk Rumah Putih sebagai Demokrat pada April tahun lepas, sebelum mengumumkan pada Oktober bahawa beliau akan bertanding sebagai bebas. Kesannya ke atas pilihan raya November ini terbukti sukar untuk diramal oleh para pakar, dengan kaji selidik menunjukkan beliau menarik sokongan daripada Biden dan Trump.

“Demokrat ketakutan bahawa saya akan merosakkan pilihan raya untuk Presiden Biden, dan Republikan ketakutan bahawa saya akan merosakkannya untuk Presiden Trump,” kata Kennedy tahun lepas. “Kebenaran ialah, kedua-duanya betul. Niat saya ialah untuk merosakkan bagi kedua-dua mereka.”

Trump dan Kennedy akan memberikan ucapan utama di Konvensyen Parti Libertarian di Washington DC nanti bulan ini, walaupun parti itu juga bercadang untuk meletakkan calon sendiri untuk jawatan presiden.

Dalam satu kenyataan minggu lepas, Trump menggalakkan ahli-ahli Parti Libertarian untuk menyokong kempennya. “Jika Libertarian menyertai saya dan Parti Republikan, di mana kami mempunyai banyak pandangan Libertarian, pilihan raya tidak akan berhampiran,” katanya. “Kita tidak boleh membenarkan empat tahun lagi kemusnahan, kehancuran dan ketidakcekapan. KITA AKAN BEKERJASAMA DAN MENANG!”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.