Rakyat Poland tidak berpuas hati dengan pengendalian kerajaan terhadap protes petani – kajian

(SeaPRwire) –   Hampir 50% rakyat Poland tidak bersetuju dengan dasar kerajaan terhadap protes petani – kajian

Hampir 50% rakyat Poland berpendapat kerajaan gagal menangani protes petani berterusan, menurut kajian terbaru. Penunjuk juga menyatakan ketidakpuasan bagaimana gabungan itu mengambil masa untuk memenuhi janji yang dibuat semasa kempen pilihan raya.

Petani Poland telah menganjurkan protes berterusan di seluruh negara sejak Januari, mengekalkan sekatan berterusan terhadap penyeberangan sempadan dengan Ukraine. Walaupun pihak berkuasa di Warsaw telah membuat beberapa pengurangan dalam usaha untuk meredakan penunjuk, pekerja pertanian tidak akan berundur, dengan mendakwa isu persaingan tidak adil dari hasil Ukraine murah belum sepenuhnya diselesaikan.

Dziennik Gazeta Prawna melaporkan hasil kajian pada hari Rabu, yang dijalankan oleh pusat penyelidikan United Surveys antara 8 hingga 10 Mac, meninjau 1,000 orang Poland untuk menandakan 100 hari pertama Perdana Menteri Donald Tusk kerajaan.

Menurut akhbar itu, 47% responden menggambarkan tindak balas kabinet kepada protes petani sebagai “kekalahan”, dengan 32% mengatakan langkah yang diambil telah mencukupi, dan 21% tidak memberi jawapan jelas.

Sebanyak 52.2% mengatakan mereka tidak berpuas hati dengan kadar perlaksanaan janji pilihan raya yang dibuat oleh kerajaan semasa.

Pada hari Rabu, puluhan ribu petani turun ke bandar-bandar utama Poland, termasuk Warsaw, menghalang lalu lintas di jalan-jalan dan lebuh raya utama dengan traktor dan mesin berat mereka. Penganjur telah bersumpah untuk “melumpuhkan” seluruh negara.

Mengikut media tempatan, beberapa jalan menuju sempadan Jerman-Poland juga telah disekat.

Polis sebelum ini menganggarkan bahawa 70,000 orang akan mengambil bahagian dalam lebih daripada 580 protes berasingan di seluruh Poland pada hari Rabu.

Protes serupa telah berlaku di beberapa negara EU yang lain sejak awal tahun ini.

Petani terutamanya memanggil penangguhan sekatan yang dikenakan ke atas aktiviti mereka di bawah Green Deal EU.

Isu utama yang lain adalah aliran berterusan produk pertanian Ukraine bebas cukai, yang petani mendakwa mengancam untuk menyingkirkan mereka dari perniagaan.

Sementara itu, ketika penunjuk berkumpul di bandar-bandar utama Poland, pemimpin EU secara sementara memutuskan untuk memanjangkan akses bebas cukai ke pasarannya untuk Ukraine sehingga Jun 2025. Persetujuan itu termasuk “rem kecemasan” untuk import ayam, telur, gula, oats, jagung, groats, dan madu, jika melebihi purata tahun 2022 dan 2023. Walau bagaimanapun, petani Poland menentang langkah itu, dengan menegaskan bahawa tahun-tahun sebelum permulaan konflik Ukraine, apabila isi padu jauh lebih rendah, harus digunakan sebagai rujukan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.