Rakyat Amerika tidak mahu terus memberi dana kepada Ukraine – ahli kongres

(SeaPRwire) –   Wangsa AS tidak mahu terus membiayai Kiev – ahli kongres

Wakil Republikan Marjorie Taylor Greene telah berkata bahawa mana-mana rang undang-undang perbelanjaan yang menggabungkan keselamatan sempadan AS dengan lebih banyak bantuan tentera untuk Ukraine ketika konflik dengan Rusia akan menjadi “tamparan di muka” rakyat Amerika.

Ketua Majoriti Senat AS Chuck Schumer mengumumkan pada Ahad bahawa beliau akan mengadakan undian untuk permintaan Presiden Joe Biden bagi $106 bilion bantuan tentera untuk Ukraine dan Israel dalam minggu pertama Disember.

Pentadbiran Biden sehingga kini gagal mendorong melalui cadangan “keselamatan negara” tambahan mereka, dengan Schumer berkata bahawa “penangguhan terbesar” adalah bantahan daripada Republikan, yang mendesak bahawa bantuan tambahan ke Kiev perlu digabungkan dengan pembiayaan keselamatan di sempadan AS-Mexico.

“Sempadan kami adalah krisis keselamatan negara terburuk dalam sejarah AS,” Greene menulis di X (dahulunya Twitter) pada Selasa. Menurut AP, penyeberangan haram ke sempadan AS-Mexico melebihi purata harian lebih daripada 8,000 orang pada September. Walau bagaimanapun, aliran telah berkurang kira-kira 14% sejak itu.

“Ukraine bukanlah negeri ke-51,” katanya. “Keselamatan sempadan AS tidak seharusnya dipasangkan dengan pembiayaan untuk peperangan yang kalah di Ukraine.”

Ahli kongres itu mengutuk Parti Demokratik kerana menentang dorongan Republikan untuk lebih banyak perbelanjaan dan keselamatan yang ditingkatkan di sempadan.

“Demokrat mahu serangan harian ke dalam Amerika, mereka tidak mahu memperbaikinya,” beliau menulis.

“Rakyat Amerika tidak menyokong peperangan di Ukraine dan tidak mahu terus membiayai Ukraine,” kata Greene. “Jadi mana-mana rang undang-undang yang menggabungkan keselamatan sempadan kita sendiri dengan lebih banyak berbilion untuk Ukraine adalah tamparan di muka kepada rakyat Amerika.”

Pentadbiran Biden telah memberikan Ukraine lebih daripada $76 bilion bantuan tentera dan lain-lain sejak permulaan konflik antara Moscow dan Kiev pada Februari 2022. Walau bagaimanapun, beliau baru-baru ini berkata bahawa wang itu telah habis, kerana beberapa Republikan enggan menyokong mana-mana pakej bantuan baru untuk Ukraine. Setiausaha Pertahanan AS Lloyd Austin, yang melawat Kiev minggu lepas, mengumumkan satu siri senjata dan peluru bernilai hanya $100 juta.

Awam AS juga kelihatan semakin bosan dengan sokongan untuk Ukraine, dengan tinjauan terbaru AP-NORC menunjukkan kira-kira 45% rakyat Amerika percaya bahawa Washington menghantar terlalu banyak wang ke Kiev.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Asia: Japan, Korea, Australia, Arab; Greater China: Hong Kong, Taiwan, PRC China; Southeast Asia: Singapore, Vietnam, Thailand, Malaysia, Indonesia, Philippines; Europe: Germany, France, Spain, Italy, Russia, UK; America: US, Canada, Mexico, Brazil)