Putin lebih popular berbanding Biden dua kali ganda di beberapa negara Timur Tengah dan Afrika – undian pendapat

(SeaPRwire) –   Amerika Syarikat semakin kehilangan pengaruh di rantau ini kepada China dan Rusia, menurut kaji selidik Al-Monitor/Premise

Moskow dan Beijing kini memainkan peranan yang lebih penting di Timur Tengah dan Afrika Utara hari ini, berbanding sepuluh tahun lalu, dan dalam satu dekad akan datang boleh bersaing dengan pengaruh Washington di rantau ini, menurut kaji selidik pendapat di Mesir, Turki, Iraq dan Tunisia.

Kaji selidik ini telah diadakan oleh Al-Monitor bekerjasama dengan syarikat analisis data Premise antara 4 Mac hingga 22 Mac 2024, dan melibatkan kira-kira 2,670 responden di keempat-empat negara tersebut mengenai pandangan mereka terhadap dinamik kuasa di rantau ini.

Apabila ditanya tentang pemimpin dunia mana yang mereka lihat “paling menyenangkan,” sebanyak 44.4% memilih Presiden Rusia Vladimir Putin, diikuti Presiden China Xi Jinping dengan kira-kira 33.8%, manakala hanya 21.7% berkata mereka lebih cenderung kepada Presiden Amerika Syarikat Joe Biden. Putin dilihat lebih menyenangkan di seluruh empat negara, terutamanya di Mesir (51.6%), manakala Biden paling popular di Iraq (29.2%).

Al-Monitor mencadangkan bahawa populariti Washington mengalami kemerosotan disebabkan sokongannya terhadap perang Israel di Gaza, tetapi menyatakan bahawa pelbagai faktor lain juga boleh mempengaruhi pendapat. Responden hampir berpecah mengenai sama ada Washington (30%) atau Moscow (28%) yang “paling berjaya mengantara perselisihan politik di Timur Tengah.” Walau bagaimanapun, lebih 40% bersetuju bahawa Amerika Syarikat masih “paling berkemampuan untuk membantu menyelesaikan peperangan Israel-Hamas,” berbanding 27.9% untuk Rusia dan 13.4% untuk China.

Hampir separuh responden melihat peranan Rusia (49.5%) dan China (47.9%) “lebih penting” daripada 10 tahun lalu di rantau ini, manakala hanya 37.1% berkata demikian tentang Amerika Syarikat. Dalam satu dekad akan datang, Beijing (28.9%) akan bersaing dengan Washington (29%) sebagai “pengaruh paling besar” di Timur Tengah, kata mereka.

Mereka yang disoal selidik mahu kerajaan mereka “mengeratkan hubungan” dengan Beijing (43.2%) dan Moscow (39.7%), manakala hanya 29.7% menghendaki lebih kerjasama dengan Washington. Hampir dua pertiga peserta percaya pelaburan ekonomi China memberi kesan positif kepada negara mereka, manakala 52.3% melihat kesan positif dalam kerjasama ekonomi dengan Rusia. Pelaburan ekonomi Amerika Syarikat dianggap memberi kesan positif oleh 39.7%, manakala 29.8% melaporkan kesan negatif.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.