Puluhan maut banjir besar di Brazil

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa serantau telah menggambarkan keadaan di selatan negara sebagai “sama sekali luar biasa”

Negeri Rio Grande do Sul yang paling selatan di Brazil telah dilanda apa yang dipanggil oleh pihak berkuasanya sebagai banjir terburuk dalam sejarahnya. Ibu kota serantau Porto Alegre telah ditenggelami air bah deras, dengan datuk bandar bandar memperingatkan bahawa keadaan mungkin menjadi lebih teruk.

Jumlah kematian yang berkaitan dengan bencana ini telah meningkat kepada antara 56 dan 58, mengikut pelbagai laporan media, dengan merujuk kepada pihak berkuasa pertahanan awam Brazil. Air bah ganas juga telah meninggalkan lebih daripada 70 orang cedera, dengan lagi 67 orang lagi hilang, kata pihak berkuasa itu.

Runtuhnya sebuah empangan hidroelektrik berhampiran bandar Bento Goncalves, disertai dengan tanah runtuh di kawasan itu, mengorbankan 30 orang, kata media. Menurut sesetengah laporan, satu empangan kedua mungkin akan runtuh juga di kawasan itu.

Video yang diterbitkan di media sosial menunjukkan bandar yang benar-benar ditenggelami air, dengan jalan-jalannya menjadi sungai yang hanya boleh dilalui dengan bot. Satu klip, didakwa bertarikh 2 Mei, menunjukkan aliran air bah deras yang kuat mengalir melalui jalan dan jalan raya, menyeret sisa-sisa, pokok dan juga kenderaan dengan mereka. Sekurang-kurangnya satu penunggang motosikal boleh dilihat ditarik jauh oleh banjir.

Bencana ini telah mengakibatkan lebih daripada 24,000 orang dipindahkan dan merosakkan harta benda kepada kira-kira 350,000 orang, menurut pihak berkuasa. Aras banjir telah melepasi yang berlaku dalam bencana 1941 yang memusnahkan, menurut Perkhidmatan Geologi Brazil. Sesetengah bandar melaporkan aras air tertinggi dalam sejarah pemerhatian, yang bermula kira-kira 150 tahun lalu, kata agensi itu.

Datuk Bandar bandar, Sebastiao Malo, menggesa penduduk tempatan untuk dipindahkan, tambah bahawa air telah mula meningkat di sungai tempatan yang lain, Gravatai. Menurut laporan media, jalan-jalan di kawasan itu musnah dan jambatan telah dibawa jauh oleh arus kuat.

Sesetengah bandar kecil di Rio Grande do Sul dilaporkan menjadi sama sekali tidak boleh diakses dan mengalami kekurangan elektrik dan air minum. Sekurang-kurangnya 300 perbandaran terjejas oleh bencana sejak Isnin, menurut media.

Presiden Luiz Inacio Lula da Silva melawat rantau itu pada Khamis, menjanjikan tindak balas yang berdaya kepada bencana.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.