Presiden Peru menggantikan enam menteri selepas serbuan polis ke rumahnya

(SeaPRwire) –   Hampir satu pertiga ahli kabinet meletak jawatan secara tiba-tiba pada Isnin

Presiden Peru Dina Boluarte menggantikan enam menteri pada Isnin selepas mereka meletak jawatan secara tiba-tiba kerana dia menghadapi siasatan rasuah berkaitan dengan pemilikan jam tangan mewahnya, media melaporkan pada Selasa.

Penyertaan berikut siasatan yang dilancarkan terhadap dakwaan memperoleh kekayaan haram oleh pemimpin Peru, yang sedang disiasat atas koleksi jam tangan Rolex mewahnya, kerana pihak berkuasa mendakwa berlaku rasuah.

Boluarte sedang disiasat secara awal kerana memiliki koleksi jam tangan mewah tanpa pendedahan sejak dia memegang kuasa pada Julai 2021 sebagai naib presiden dan menteri sosial dan kemasukan, dan kemudian sebagai presiden pada Disember 2022.

Polis dan pegawai pendakwaan mendapat akses ke kediaman presiden di Lima pada malam Jumaat dengan palu besi dalam serbuan yang dibenarkan oleh kehakiman atas permintaan pejabat peguam negara. Penyiasat dilaporkan mencari bukti mengenai asal-usul sekurang-kurangnya tiga jam tangan Rolex. Boluarte menafikan tuduhan dan menyatakan bahawa dia membeli jam tangan dengan wangnya sendiri.

Penyusunan semula kabinet berlaku ketika ahli parlimen dari pelbagai parti, termasuk Peru Libre yang pernah disertai Boluarte, mengemukakan permintaan kepada parlimen untuk menyingkirkan presiden dari jawatan atas “keupayaan moral yang kekal.”

Menteri Dalam Negeri Victor Torres tergolong dalam enam menteri yang mengumumkan penyertaan mereka.

“Saya berundur dengan aman dengan tangan bersih,” kata Torres kepada wartawan, sambil menambah: “Saya berundur kerana saya minta wanita itu dan dia menerima.” Walaupun dia mendakwa meletak jawatan kerana “masalah keluarga dan kesihatan,” sesetengah media menjangkakan penyertaan itu bertujuan sebagai hukuman atas serbuan akhir minggu.

Lima menteri kabinet lain yang meletak jawatan telah memegang kementerian untuk isu-isu wanita, pendidikan, pembangunan luar bandar, pengeluaran, dan perdagangan luar negeri. Mereka dilaporkan menyatakan sokongan untuk Boluarte, dengan salah seorang menggambarkan serbuan ke kediamannya sebagai “tidak perlu” dan “berlebihan.”

Pada malam Isnin, pemimpin Peru itu melantik enam menteri baru, menggantikan kira-kira satu pertiga kabinet 19 orangnya dalam satu hari.

Serentetan penyertaan itu meningkatkan ketidakstabilan landskap politik Peru, yang menyaksikan enam presiden yang berbeza dalam lapan tahun sahaja.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.