Politik Belanda ditumbuk dengan botol (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Thierry Baudet telah dipukul berulang kali dengan botol oleh penyerang (VIDEO)

Politikus Belanda Thierry Baudet telah dimasukkan ke hospital selepas dia diserang di acara kempen oleh lelaki yang membawa botol bir. Insiden itu merupakan serangan kedua ke atas Baudet dalam beberapa minggu kebelakangan ini, dan berlaku dua hari sebelum pilihan raya umum.

Baudet sedang menyambut penyokong di sebuah bar di bandar utara Groningen pada Isnin apabila penyerang itu menghentamnya berulang kali di kepala dan leher dengan botol. Video menunjukkan pasukan keselamatan Baudet mengheret pemimpin politik yang cedera itu dengan tergesa-gesa sementara orang ramai menyerang penyerang itu ke tanah.

Penyerang itu ditangkap tidak lama kemudian, manakala Baudet dibawa ke hospital berhampiran. Dalam satu pos di X (dahulunya Twitter), parti Forum untuk Demokrasi (FvD)nya menyatakan bahawa Baudet telah diberi rawatan oleh pakar bedah trauma dan bahawa botol itu hampir mengenai matanya.

Kemudian parti itu mengumumkan bahawa acara yang dijadualkan berlangsung pada petang itu di bandar Zwolle telah dibatalkan “untuk kesihatan dan keselamatan” Baudet.

Serangan Isnin itu berlaku kurang daripada sebulan selepas Baudet telah dipukul dengan payung oleh penyerang bertopeng di Universiti Ghent, Belgium. Baudet mengalami gegar otak ringan akibat pukulan itu, dan pelaku – yang menjerit slogan anti-Rusia semasa insiden itu – telah ditangkap di tempat kejadian.

Baudet menggambarkan partinya sebagai “gerakan anti-globalisme paling bersemangat zaman kita,” dan merupakan pengkritik keras kepada imigresen, “propaganda wokeness dan LGBT,” serta keahlian Belanda dalam EU dan NATO. Beliau telah menggambarkan konflik di Ukraine sebagai “perang bodoh NATO terhadap Rusia,” dan memuji Presiden Rusia Vladimir Putin sebagai “wira besar” dalam perjuangan terhadap “globalisme” yang diketuai Amerika.

Ditubuhkan pada 2016, partinya memenangi 1.8% undian dalam pilihan raya umum tahun berikutnya, yang meningkat kepada 5% pada 2021. Menjelang pilihan raya umum lagi pada Rabu ini, FvD kini diramalkan mendapat 3% undian mengikut purata beberapa kajian pendapat yang disatukan oleh Politico.

Beberapa pemimpin populis kanan telah diserang di seluruh Eropah dalam enam minggu kebelakangan ini. Alternative for Germany (AfD) ketua bersama Tino Chrupalla telah dimasukkan ke hospital selepas dia ditikam dengan jarum suntik di satu perhimpunan awal Oktober, manakala Alejo Vidal-Quadras, pengasas parti Vox Sepanyol, mengalami kecederaan teruk selepas ditembak di muka di Madrid awal bulan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)