Polis membongkar kem Pro-Palestin di tiga universiti AS

(SeaPRwire) –   Sekolah di Arizona, Massachusetts dan Pennsylvania telah bertindak terhadap kota-kota khemah

Lebih daripada 40 orang telah ditangkap pada hari Jumaat apabila pihak berkuasa bergerak untuk membongkar kem-kem pro-Palestin di Universiti Pennsylvania, Universiti Arizona, dan Institut Teknologi Massachusetts (MIT).

Penunjuk perasaan terhadap peperangan Israel di Gaza telah menubuhkan bandar-bandar khemah di seluruh universiti-universiti utama Amerika Syarikat selama tiga minggu yang lalu, bermula di Universiti Columbia di New York.

Pada kira-kira 4 pagi hari Jumaat, polis bersenjata api mengelilingi kem di MIT, memberi protes 15 minit untuk meninggalkan. Sepuluh orang pelajar yang memilih untuk kekal ditangkap, menurut Presiden MIT Sally Kornbluth. Kumpulan penunjuk perasaan yang berkumpul di luar kem untuk menjerit “slogan pro-Palestin” telah dibubarkan menjelang 6 pagi, kata sekolah itu.

“Ini hanya akan menjadikan kami lebih kuat. Mereka tidak boleh menangkap gerakan itu,” kata Quinn Perian, pelajar sarjana muda dan penganjur untuk MIT Jews for Ceasefire kepada AP. “MIT lebih suka menangkap dan menggantung beberapa pelajar berbanding mereka akan mengakhirinya dengan kerjasama dengan genosid yang berlaku di Gaza.”

Perian bersumpah pelajar tidak akan berundur sehingga MIT “bersetuju untuk memutuskan hubungan dengan tentera Israel.”

Dalam kenyataan mengenai penangkapan hari Jumaat, Kornbluth berkata bahawa tanggungjawab MIT adalah untuk memastikan kebebasan bersuara dan keselamatan kampus, dan bahawa protes itu “semakin membuatnya mustahil” untuk memenuhi kedua-dua obligasi itu.

Kira-kira 90 minit selepas serbuan MIT, polis kampus dan Philadelphia bergerak terhadap kem di Universiti Pennsylvania, yang telah berada di sana selama lebih dua minggu. Sekolah itu berkata pelajar dan ahli fakulti terdiri daripada 33 orang yang ditahan dan didakwa dengan “penentangan yang keras kepala.”

Polis kampus di Universiti Arizona di Tucson merobohkan kem protes pada hari Khamis lewat. Sekolah itu menyatakan pelanggaran dasar dan kebimbangan keselamatan selepas penunjuk perasaan telah memperkukuhkan bandar khemah mereka dengan palet kayu.

Polis telah melepaskan gas pemedih mata untuk membersihkan kawasan selepas dilempari batu dan botol air, kata sekolah itu. Walau bagaimanapun, tiada penangkapan dilaporkan.

Lebih daripada 2,800 orang telah ditangkap di 56 buah kolej dan universiti di seluruh Amerika Syarikat sejak 18 April, apabila protes pro-Palestin bermula, menurut AP. Penunjuk perasaan itu telah menyeru sekolah mereka untuk berhenti berurusan dengan Israel atau syarikat yang menyokong usaha peperangan Israel terhadap Hamas di Gaza, yang telah membunuh lebih daripada 34,000 orang Palestin sejak Oktober tahun lepas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.