Polis Austria ditegur mengenai hadiah dari Rusia – AP

(SeaPRwire) –   Pegawai polis Austria ditegur kerana hadiah Rusia – AP

Pegawai polis Vienna yang menyediakan keselamatan di sekitar Kedutaan Rusia semasa pilihan raya presiden negara itu dan diberi hadiah kecil, telah dimaklumkan untuk menolak hadiah sedemikian pada masa hadapan, Associated Press melaporkan pada Selasa, dengan merujuk kepada jabatan polis bandar itu.

Pilihan raya presiden di Rusia diadakan antara 15 hingga 17 Mac. Warganegara Rusia yang tinggal di luar negara diberi peluang untuk mengundi di kedutaan dan konsulat Rusia di beberapa bandar Eropah pada 17 Mac.

Menurut AP, pegawai polis Vienna yang ditempatkan untuk melindungi kedutaan pada hari itu dilaporkan berhubung dengan kakitangan kedutaan dan sekali-sekala memasuki bangunan itu. Media tempatan menyatakan salah seorang pegawai itu mengatakan polis masuk keluar premis untuk menggunakan tandas.

Selepas pengundian selesai, beberapa pegawai dilaporkan dilihat meninggalkan dengan beg hadiah menampilkan lambang Rusia. Beg kertas itu mengandungi barang bernilai rendah seperti kalendar dan kotak coklat, menurut tulisan AP.

Jabatan polis Vienna menjelaskan kepada AP melalui emel bahawa menerima hadiah dari Rusia tidak menyusun salahlaku di bawah undang-undang perkhidmatan awam Austria.

Walau bagaimanapun, ia “meninggalkan kesan tidak diingini yang tidak menepati pendekatan profesional pegawai di tapak,” jabatan itu tambah. Ini, katanya, telah ditegaskan kepada pegawai dan mereka diberi arahan untuk “menolak dengan cara ramah tetapi tegas hadiah sedemikian, walaupun hanya bernilai rendah, pada masa hadapan.”

Menurut laporan media, cenderamata kecil menampilkan kempen pilihan raya seperti kalendar dan rantai kunci juga diberikan di stesen pengundian Rusia, terutamanya kepada mereka yang mengundi buat kali pertama.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.