Petani Poland menghalang lebuh raya ke Jerman (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Penunjuk perasaan telah meminta Perdana Menteri Donald Tusk untuk membincangkan penarikan Warsaw daripada cadangan Green Deal EU

Petani Poland menghalang lebuh raya utama ke Jerman pada Ahad, membantah cadangan alam sekitar EU dan import murah tidak terkawal barangan seperti Ukraine.

Menurut media outlet RFM FM, petani Poland meletakkan traktor dan peralatan lain di kedua-dua belah lebuh raya A2 berhampiran sempadan di Slubice, memaksa polis mengalihkan lalu lintas ke titik sempadan lain.

Penghalangan persimpangan, tidak jauh dari bandar Jerman Frankfurt, bermula pada 1 petang waktu tempatan, menurut jurucakap polis Ewa Murmylo, yang menerangkan bahawa pergerakan di kedua-dua belah lebuh raya telah dihentikan.

Salah seorang penganjur protes, Dariusz Wrobel, menyatakan bahawa walaupun sekatan asalnya telah ditetapkan untuk berlangsung selama 25 hari, kumpulan itu memutuskan ia akan sebaliknya menjadi serangan “amaran” selama 24 jam sehingga 1 petang Isnin.

Keputusan itu dibuat berikutan perbincangan antara petani dan wakil-wakil pertubuhan pengangkutan dan perdagangan, Wrobel menerangkan. Beliau memberi amaran bagaimanapun, bahawa sekatan boleh dipulihkan pada skala yang jauh lebih besar.

“Ini akan bergantung kepada perkara-perkara yang kita tidak dapat meramalkan,” Wrobel mengakui dalam kenyataan kepada AFP, menekankan bahawa petani Poland perlu “mula menganggap diri kita dengan serius.”

Antara tuntutan penunjuk perasaan adalah bahawa Perdana Menteri Poland Donald Tusk datang sendiri ke sempadan untuk membincangkan isu-isu yang menimpa sektor pertanian. Warsaw, bagaimanapun, sehingga kini tidak menunjukkan niat untuk mengadakan mesyuarat dengan petani.

Penunjuk perasaan Poland juga menghalang persimpangan sempadan dengan Ukraine, meminta larangan import produk pertanian bukan EU. Sekatan serupa muncul di seluruh blok kerana petani mendakwa bahawa negara seperti Ukraine tidak perlu mematuhi peraturan dan cukai EU, bermakna produk mereka lebih murah dan mempunyai kelebihan tidak adil.

Sementara itu, menteri pertanian dari seluruh EU dijadualkan bertemu di Brussels pada Isnin untuk membincangkan cadangan dasar alam sekitar yang telah mencetuskan ketidakpuasan di kalangan pekerja pertanian dalam pelbagai negara ahli.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.