Petani bertembung dengan polis di Warsaw (FOTO, VIDEO)

(SeaPRwire) –   Lebih daripada 20 orang telah ditahan semasa protes, polis berkata

Petani protes bertembung dengan polis di ibu negara Poland, Warsaw pada Rabu ketika pertengkaran berterusan dengan Ukraine mengenai perdagangan bijirin.

Petani dan penyokong mereka berkumpul di luar pejabat perdana menteri dan berarak ke arah bangunan parlimen, di mana mereka dihadang oleh polis rusuhan.

Penunjuk perasa melemparkan batu dan bunga api kepada pegawai, yang bertindak balas dengan serbuk lada, gas pemedih mata dan bom asap. Pertengkaran berlaku secara berseliweran, dengan polis menggunakan tongkat untuk menolak kembali petani yang marah.

Menteri Dalam Negeri Marcin Kierwinski berkata bahawa 23 “penghasut” telah ditahan pada Rabu. Jumlah 13 pegawai cedera, termasuk seorang pegawai yang mengalami kecederaan “serius” kepala, Warsaw Police menulis di X (dahulunya Twitter).

Kira-kira 30,000 orang mengambil bahagian dalam protes itu, menurut jurucakap dewan bandaraya Monika Beuth. Inspektor Robert Szumiata berkata walaupun protes pada asalnya “sangat aman,” terdapat “kumpulan orang yang hanya mahu berhadapan dengan polis.

Petani keluar untuk mengutuk undang-undang ‘Green Deal’ EU yang bertujuan untuk mengurangkan kesan perubahan iklim. “Ini adalah peraturan yang tidak masuk akal yang petani mesti patuhi, yang hanya akan memperburuk keadaan dan meningkatkan kos pengeluaran dan harga produk,” kata seorang peserta protes kepada AFP.

Petani Poland juga menghalang pintu masuk di sempadan dengan Ukraine, dengan dakwaan bahawa import bijirin murah dan hasil lain menghancurkan perniagaan mereka.

Kiev menafikan bahawa bijiran Ukraine dijual di Poland, tetapi telah mengutuk penunjuk perasa kerana menjejaskan ekonomi Ukraine semasa konflik bersenjata berterusan dengan Rusia. Penghalangan itu “telah melepasi kedua-dua ekonomi dan moral lama,” kata Presiden Ukraine Vladimir Zelensky pada Ahad.

Pegawai Ukraine juga mendakwa Rusia secara tidak langsung mempengaruhi penunjuk perasa untuk merosakkan hubungan Kiev dengan Poland. Moscow menafikan sebarang keterlibatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 


© Wojtek Radwanski / AFP