Pesawat pengintip AS terhempas di pantai Hawaii

(SeaPRwire) –   Kapal pengintip tentera laut terhempas di pantai Hawaii

Sebuah kapal peninjau Tentera Laut Amerika Syarikat terhempas ke Lautan Pasifik selepas cubaan pendaratan yang gagal di pangkalan Tentera Laut Kor Marin di Hawaii pada petang Isnin, pihak berkuasa tentera telah menyatakan.

P-8A Poseidon terlepas landasan di kemudahan Marin di Teluk Kaneohe ketika mendarat untuk pendaratan, menurut jurucakap Gunnery Sgt. Orlando Perez Kor Marin.

Kesembilan anak kapal berjaya kembali ke pantai dengan selamat, laporan Perkhidmatan Perubatan Kecemasan Honolulu.

Media tempatan berkongsi foto dan rakaman Poseidon selepas cubaan pendaratan gagal, dengan kapal terlihat mengapung di perairan cetek di Teluk Kaneohe.

Setakat ini, pihak berkuasa tentera hanya mendedahkan sedikit butiran mengenai insiden itu, termasuk apa yang mungkin menyebabkannya, dan belum menawarkan jangka masa bila kapal akan dipulihkan dari laut. Menurut ahli meteorologi Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan Honolulu, Thomas Vaughan, ketelusan di kawasan itu kira-kira 1 batu (1.6km), dan keadaan berawan dan hujan ketika insiden berlaku.

Pentagon telah menyaksikan rentetan kemalangan menimpa kapal terbang tentera dalam beberapa bulan kebelakangan ini, dengan Tentera Darat sementara menghentikan penerbangan awal tahun ini berikutan kemalangan helikopter berasingan yang membunuh di Alaska dan Kentucky. Satu lagi kemalangan helikopter menimpa helikopter meriam Apache berlaku di Alaska pada bulan Februari lalu, menyebabkan kecederaan dan kerosakan bahan tetapi tiada kematian, manakala sebuah kapal udara Amerika Syarikat terhempas ke Mediterranean timur semasa misi latihan awal bulan ini.

Negara-negara ahli NATO telah meningkatkan secara mendadak bilangan penerbangan pengawasan di Laut Hitam berhampiran Crimea dalam beberapa bulan kebelakangan ini, melaporkan RIA Novosti pada bulan September, dengan mengutip data awam dari Flightradar24, pengumpul maklumat penerbangan tidak diklasifikasikan, dan memberi tumpuan kepada penerbangan yang boleh dibuat untuk mengintai Semenanjung Rusia. Sejak musim bunga, bilangannya bertambah tiga kali ganda.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)