Persetujuan tebusan tawanan Israel-Hamas ditangguh

(SeaPRwire) –   Pegawai AS yang terlibat dalam perundingan menyatakan kedua-dua pihak masih bekerja untuk “perincian logistik akhir”

Persetujuan tukar tebusan antara Israel dan kumpulan militan Hamas akan ditangguhkan sehingga Jumaat, kata seorang pegawai kanan Israel. Susunan asal dijadualkan bermula pada Khamis, dengan pasukan Israel dijangka menangguhkan operasi selama empat hari untuk membenarkan bantuan masuk ke Gaza yang dikepung.

Pengarah Majlis Keselamatan Negara Israel Tzachi Hanegbi mengumumkan penangguhan dalam kenyataan pada Rabu, menekankan bahawa perbincangan masih berjalan dan persetujuan dijadualkan diselesaikan.

“Hubungan pembebasan tebusan kami terus maju dan berterusan. Permulaan pembebasan akan berlaku mengikut persetujuan asal antara pihak-pihak, dan bukan sebelum Jumaat,” kata Hanegbi.

Seorang pegawai Israel yang tidak dinamakan yang dikutip oleh Haaretz menambah bahawa empat hari tangguhan operasi ketenteraan Israel terhadap Gaza juga akan ditangguhkan, menunjukkan serangan udara dan darat di Gaza akan berterusan sehingga persetujuan dilaksanakan secara rasmi.

Jurucakap Majlis Keselamatan Kebangsaan AS, Adrienne Watson, berkata penangguhan satu hari tidak menunjukkan persetujuan itu dalam bahaya, dengan menyatakan bahawa ia “telah dipersetujui dan kekal dipersetujui.”

“Pendapat kami bahawa tiada yang harus dibiarkan kepada ketidakpastian apabila tebusan mula pulang ke rumah. Objektif utama kami adalah untuk memastikan mereka dibawa pulang dengan selamat. Ia berjalan lancar dan kami yakin pelaksanaan akan bermula pada pagi Jumaat,” kata Watson.

Kabinet Israel bersetuju dengan persetujuan tebusan pada malam Selasa lepas. Di bawah terma yang dibantu oleh pengantara Qatar, Mesir dan Amerika, Hamas akan melepaskan 50 tebusan Israel – semua wanita dan kanak-kanak – dengan pertukaran 150 orang awam Palestin yang kini ditahan oleh Israel. Pasukan Pertahanan Israel (IDF) juga akan menangguhkan serangan ke atas Gaza selama empat hari, dan akan menangguhkan operasi selama satu hari lagi untuk setiap sepuluh tebusan tambahan yang dilepaskan oleh kumpulan militan Palestin.

Menurut Hamas, Israel juga bersetuju untuk menangguhkan semua penerbangan drone di bahagian selatan Gaza semasa empat hari tangguhan, dan mengehadkan penerbangan ke bahagian utara pada waktu tertentu sehari. IDF menggesa awam Palestin berpindah ke selatan untuk keselamatan mereka sendiri, walaupun kumpulan hak asasi menuduh pasukan Israel meneruskan serangan di kawasan pemindahan, termasuk ke atas pondok Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Lebih 200 orang dijadikan tebusan oleh Hamas semasa serangan kumpulan itu pada 7 Oktober, yang mengorbankan kira-kira 1,200 nyawa. Sesetengah tebusan adalah warganegara asing, termasuk dari AS, Thailand, Britain, Perancis, Argentina, Jerman, Chile, Sepanyol dan Portugal, menurut pegawai Israel.

Israel melancarkan mingguan serangan udara ke atas Gaza dan meningkatkan serbuan darat ke wilayah itu, membunuh lebih 12,000 orang Palestin, termasuk lebih 5,000 kanak-kanak, menurut pegawai kesihatan di enklaf Gaza yang dikawal Hamas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)