Permainan Masa Depan dilanda serangan siber

(SeaPRwire) –   Sistem keselamatan kejohanan bersejarah di Kazan, Rusia, berjaya menangkis serangan siber, kata ketua pertandingan

Ketua Games of the Future Igor Stolyarov menyatakan bahawa kejohanan itu telah diserang dengan serangan siber pertamanya, tetapi juga bahawa sistem keselamatannya menangkis penyerang siber.

“Setakat ini semuanya berjalan mengikut rancangan, perkara paling penting ialah bahawa kami telah menubuhkan sistem keselamatan terhadap ancaman siber. Semuanya berjalan normal, kawalan kami berkesan,” katanya pada Khamis, seperti yang dikutip oleh TASS.

Games of the Future ialah kejohanan antarabangsa inovatif 21 disiplin yang diadakan di bandar Kazan, Rusia sehingga 3 Mac. Ia merupakan acara ‘phygital’ (fizikal dan digital) antarabangsa pertama yang menggabungkan sukan konvensional dan sukan elektronik.

Pada Rabu, Presiden Rusia Vladimir Putin, bersama beberapa pemimpin asing dan pegawai kanan, hadir ke majlis perasmian di Kazan. Beliau menggambarkan permainan itu sebagai “hadiah Rusia kepada keluarga sukan antarabangsa.”

“Games of the Future bebas dari konjunktur politik, semua jenis diskriminasi dan piawaian ganda. Saya yakin bahawa sukan sebenar akan memerintah di venue Games,” katanya.

Menurut presiden, Rusia kekal antara pemimpin dunia dalam sukan dan ia adalah “semula jadi” bahawa “idea menggabungkan sukan klasik dan sukan elektronik” dicipta di negara itu.

Lebih 2,000 atlet dari lebih 100 negara mengambil bahagian dalam pertandingan itu.

Games of the Future dihadapkan oleh siri acara fizikal, Phygital Games, di mana pemain bersaing dalam pelbagai disiplin, dengan pemenang layak untuk acara semasa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.