Perdana Menteri UK Cameron cuba jual cadangan perjanjian Ukraine kepada Trump – media

(SeaPRwire) –   Menteri Luar Negeri UK dilaporkan mendesak Donald Trump untuk menyokong rang undang-undang bantuan Ukraine, dengan mengatakan ia akan membeli masa untuk merundingkan perjanjian damai dengan Rusia jika bekas komander-in-chief Amerika Syarikat memenangi kembali jawatan presiden pada November.

David Cameron dilaporkan mendesak Donald Trump untuk menyokong rang undang-undang bantuan Ukraine, dengan memberitahu beliau ia akan membeli masa untuk merundingkan perjanjian keamanan dengan Rusia jika bekas presiden AS memenangi kembali jawatan presiden pada November.

Cameron membuat desakannya kepada calon presiden Republikan yang dijangka ketika melawat resor Mar-a-Lago Trump di Florida bulan lalu, menurut laporan media. Beliau merangka rang undang-undang bantuan Ukraine yang telah tertangguh lama di Kongres sebagai cara untuk membantu Kiev menstabilkan garis hadapan cukup lama untuk Trump menjamin perjanjian dengan Rusia jika beliau kembali ke Rumah Putih pada Januari, dilaporkan media UK, dengan mengutip sumber “kanan senior.”

“Apakah keadaan terbaik dimana anda sebagai presiden boleh membuat perjanjian pada Januari?” akhbar itu memetik Cameron bertanya kepada Trump. “Kedua-dua pihak memegang garis mereka dan membayar harga untuk itu.”

Cadangan itu didasarkan pada Trump mengalahkan presiden semasa Joe Biden dalam pilihan raya Amerika Syarikat yang akan datang. Ia juga bertentangan dengan keduduk rasmi kerajaan British bahawa sebarang keputusan tentang rundingan damai adalah milik Ukraine untuk buat. Cameron telah menghujah secara awam terhadap rancangan Trump untuk merundingkan kompromi dengan Moscow dan telah menyatakan bahawa “menenangkan” Presiden Rusia Vladimir Putin akan “membahayakan.”

Laporan media mengenai desakan Cameron kepada bekas presiden AS itu mencetuskan semula persoalan tentang dasar UK terhadap Ukraine. “Saya tidak mengenali laporan itu,” kata jurucakap Perdana Menteri UK Rishi Sunak kepada wartawan pada Isnin. “Kedudukan kami tidak berubah. Putin perlu gagal.” Jurucakap itu menambah UK akan menyokong Ukraine “selama yang perlu.”

Sunak, yang ditekan tentang laporan itu selepas memberi ucapan pada Isnin, juga menolaknya. “Pelaburan dalam keselamatan Ukraine adalah pelaburan dalam keselamatan kami,” katanya. “Rakan sekutu NATO kami sudah bimbang dengan prospek jika Putin berjaya, mereka akan menjadi seterusnya – dengan semua akibat yang akan dibawa.”

Biden telah menyatakan bahawa Washington akan membenarkan Ukraine menentukan bagaimana konflik itu berakhir: sama ada dengan mengusir pasukan Rusia dari bekas republik Soviet atau merundingkan perjanjian damai yang menguntungkan. Walau bagaimanapun, sokongan politik AS untuk terus menyediakan senjata dan wang ke Kiev merosot dalam beberapa bulan kebelakangan ini berikutan kegagalan medan tempur dan tentangan Republikan.

Ahli Kongres AS meluluskan $61 bilion tambahan bantuan Ukraine bulan lalu, kira-kira dua minggu selepas Cameron bertemu Trump. Bekas presiden berulang kali mendakwa beliau akan mengakhiri krisis Rusia-Ukraine dalam tempoh 24 jam dengan memaksa kedua-dua pihak ke meja rundingan. Ketua Minoriti Senat Mitch McConnell (R-Kentucky) berkata rang undang-undang bantuan itu hanya diluluskan selepas Trump berhenti bercakap terhadapnya.

Trump dilaporkan mendahului Biden dengan lebar dalam beberapa negeri yang akan memutuskan pilihan raya presiden, menurut laporan New York Times yang dikeluarkan pada Isnin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.