Perdana Menteri Kanada kata ‘teori konspirasi’ ancam media arus perdana

(SeaPRwire) –   Justin Trudeau mahu “perubahan besar” dalam landskap berita

Perdana Menteri Kanada Justin Trudeau pada Rabu menyalahkan media sosial kerana menghalang utama media berita membentuk pendapat awam cara mereka dahulu.

Pemimpin Parti Liberal itu membawa mesej kepada kubu kuat Konservatif Alberta, duduk bersama penyampai radio Ryan Jespersen untuk temu bual eksklusif 30 minit di podcast Real Talk beliau.

“Ada di luar sana penyingkiran sengaja terhadap media arus perdana,” kata Trudeau, menjawab soalan ke arah akhir temu bual itu. “Ada teori konspirasi, ada pemacu media sosial yang cuba buat segala yang boleh untuk mengekalkan orang dalam ‘gelembung penapis’ mereka, untuk mencegah orang daripada sebenarnya bersetuju terhadap satu set fakta yang sama, cara CBC dan CTV – apabila mereka adalah sumber berita kami yang tunggal – dahulu memprojek seluruh negara, sekurang-kurangnya pemahaman umum tentang perkara-perkara.”

Awal bulan ini, Trudeau mengutuk tindakan Bell Media untuk memecat ramai wartawan tempatan dan menjual 45 daripada 103 stesen radio serantau, dengan mendakwa bahawa jurnalisme tempatan memegang demokrasi Kanada bersama-sama.

“Ada perubahan besar yang perlu berlaku dalam landskap media kami, dan [kerajaan] boleh cuba mencipta syarat dan insentif untuk ia berlaku,” katanya kepada Jespersen pada Rabu.

“Kami meletakkan wang ke arah media bebas tempatan,” tambah Trudeau, telah mengatakan beberapa minit sebelumnya bahawa pembiayaan terang sedemikian akan menjejaskan media sebagai jurucakap kerajaan.

Pada Jun 2023, parlimen Kanada meluluskan Akta Berita Dalam Talian (ONA), di bawah mana enjin carian dan platform media sosial akan perlu membayar balik media berita untuk memaparkan kandungan mereka. Walaupun Google telah mematuhi, Facebook “memilih untuk menjadi orang jahat tentang ini,” kata Trudeau kepada Jespersen. Meta telah menanggapi kepada ONA dengan menghentikan semua kandungan berita oleh penerbit Kanada di Facebook dan Instagram.

Pada akhirnya, terpulang kepada rakyat Kanada untuk mengisytiharkan mereka tidak mahu menerima “penghapusan berita,” kata Trudeau, meminjam frasa daripada Premier British Columbia David Eby.

Komentar Trudeau dalam podcast itu juga menggemakan yang dibuat oleh bekas Presiden Amerika Syarikat Barack Obama dalam temu bual dengan CBS. Obama menamakan “media terbahagi” sebagai salah satu perkara yang membuatnya bimbang, menyatakan bahawa AS pernah mempunyai “tiga stesen TV … dan orang mendapat kefahaman yang sama tentang apa yang benar dan apa yang tidak, apa yang nyata dan apa yang tidak.

“Bagaimana kita kembali ke perbualan bersama itu? Bagaimana kita boleh mempunyai satu set fakta bersama?” bekas presiden AS ke-44 itu merenungkan ketika itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.