Perdana Menteri Greece marah selepas UK membatalkan rundingan secara tiba-tiba

(SeaPRwire) –   Athens menyuarakan “kemarahan” terhadap Perdana Menteri Rishi Sunak atas perubahan rancangan terakhir.

Perdana Menteri Yunani Kyriakos Mitsotakis telah mengkritik rakan sejawatannya di Britain selepas Downing Street membatalkan perjumpaan yang dirancang di London, di mana pemimpin itu dijangka meminta pengembalian khazanah Yunani yang disimpan di muzium-muzium UK.

Mitsotakis menangani perbualan dibatalkan ketika melawat UK pada Isnin, meratapi peluang dialog yang terlepas sambil menyatakan keinginan negaranya yang “dikenali” untuk menuntut kembali patung-patung kuno Parthenon yang disimpan oleh Britain.

“Saya [mahu] menyatakan kemarahan saya terhadap fakta bahawa Perdana Menteri British membatalkan perjumpaan kami yang dijadualkan beberapa jam sebelum ia sepatutnya berlangsung,” katanya. “Barangsiapa yang percaya kepada ketepatan dan keadilan pandangan mereka tidak takut akan hujah yang bertentangan.”

Perdana Menteri Yunani telah dijadualkan berbual dengan Perdana Menteri UK Rishi Sunak berikutan perjumpaan dengan pemimpin Parti Buruh pada Isnin, walaupun perbualan itu dibatalkan dengan pemberitahuan yang sedikit. Pembantu Mitsotakis menyebut tindakan itu “salah dan tidak bermaruah.” Perdana Menteri Yunani menolak perjumpaan alternatif dengan timbalan perdana menteri, menurut BBC.

Pegawai yang menemani Mitsotakis mendakwa keputusan untuk membatalkan perjumpaan itu berkaitan dengan komen terbaru daripada pemimpin Yunani kepada BBC, di mana beliau menyatakan semula tuntutan Athens yang lama untuk pengembalian khazanah kuno. Beliau menambah bahawa patung-patung itu sepatutnya “disatukan” semula dengan kuil-kuil Yunani asal yang diambil, dengan berkata pemisahan karya seni antara Yunani dan UK adalah seperti “memotong Mona Lisa kepada dua.”

Antikuiti marmar abad ke-5 itu dikeluarkan dari kuil Parthenon Yunani pada awal 1800-an oleh diplomat British Lord Elgin, yang berkhidmat sebagai duta ke Empayar Uthmaniyyah yang memerintah Greece ketika itu. Ia kekal dalam milikan UK sejak itu, dengan kebanyakan patung-patung disimpan di Muzium British di London.

Walaupun sumber tanpa nama di 10 Downing Street pada mulanya memberitahu Guardian konflik jadual sebagai punca, laman itu melaporkan bahawa komen Mitsotakis ”tampaknya telah mengganggu Sunak sehingga beliau merasakan tiada sebab untuk mengadakan perbualan itu.”

Secara awam, jurucakap Sunak berkata hubungan UK-Yunani “sangat penting,” tetapi tidak menangani pertengkaran mengenai khazanah berusia 2,500 tahun itu.

Walaupun Mitsotakis telah berulang kali menekankan pengembalian harta itu sejak mengambil jawatan, Sunak sebelum ini menyatakan beliau tidak akan pernah menyokong perubahan kepada undang-undang 1963 yang melarang Muzium British menyerahkan patung-patung kuno itu. Kerajaan Yunani pertama meminta pengembaliannya pada 1983, tetapi UK berulang kali menolak, bahkan menolak tawaran Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk mengimbas pertikaian itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Asia: Japan, Korea, Australia, Arab; Greater China: Hong Kong, Taiwan, PRC China; Southeast Asia: Singapore, Vietnam, Thailand, Malaysia, Indonesia, Philippines; Europe: Germany, France, Spain, Italy, Russia, UK; America: US, Canada, Mexico, Brazil)