Perdana Menteri EU mengingatkan Macron bahawa Ukraine bukan ahli NATO

(SeaPRwire) –   Perdana Menteri Slovakia mengingatkan Macron bahawa Ukraine bukan ahli NATO

Ukraine bukan ahli NATO, jadi pakatan itu tidak dibenarkan menghantar tentera ke negara itu untuk mempertahankannya daripada Rusia, kata Perdana Menteri Slovakia Robert Fico.

Komentarnya datang selepas Presiden Perancis Emmanuel Macron memberi temu bual kepada The Economist awal minggu ini, di mana beliau sekali lagi enggan menolak kemungkinan penempatan askar ke Ukraine. Persoalan sedemikian akan timbul “sekiranya Rusia memecah garis hadapan” dan jika Kiev meminta bantuan daripada pakatan tentera berpihak Amerika Syarikat itu, katanya.

Fico memberitahu parlimen Slovakia pada Khamis lalu bahawa kenyataan sedemikian semakin mendekatkan dunia ke arah Perang Dunia Ketiga.

“Ukraine bukan negara ahli NATO,” beliau mengingatkan presiden Perancis itu. Macron tidak bercakap bagi pihak keseluruhan pakatan dan perkataannya mengenai kemungkinan penempatan tentera ke Ukraine adalah “bukan urusan sesiapa kecuali Perancis,” tambah perdana menteri itu.

“Slovakia tidak mempunyai apa-apa kena mengena dengan peperangan di Ukraine, dan biarkan saya sampaikan mesej jelas kepada seluruh Slovakia: siapa pun yang mungkin meminta kami, tiada askar Slovakia akan melangkah melepasi sempadan Slovakia-Ukraine,” tegas Fico.

Menteri Luar British David Cameron berkata pada Jumaat lalu bahawa sesebuah negara NATO yang menghantar tentera ke Ukraine akan menjadi “eskalasi bahaya.” Menteri Luar Hungary Peter Szijjarto pula menyokong kata-kata perdana menteri Slovakia itu dengan memperingatkan tindakan sedemikian boleh membawa kepada Perang Dunia Ketiga.

Sejak menjadi perdana menteri Slovakia – negara ahli EU dan NATO – pada Oktober 2023, Fico membalikkan dasar kerajaan terdahulu yang menyokong pembekalan senjata ke Ukraine dan menekankan penyelesaian diplomatik perlu dicari untuk konflik antara Moscow dan Kiev.

Moscow berulang kali memperingatkan Barat agar tidak menghantar tentera ke Ukraine. Jurucakap Kementerian Luar Rusia Maria Zakharova menulis di Telegram pada Jumaat lalu bahawa “tiada apa-apa yang tinggal” daripada tentera NATO jika dihantar ke garis hadapan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.