Perang di Ukraine telah hilang – Kolonel Penshen US bersara

(SeaPRwire) –   Douglas Macgregor mendakwa Perang di Ukraine sudah kalah

Ukraine dan penyokong Baratnya sudah kalah dalam konflik dengan Rusia, bekas penasihat Pentagon Douglas Macgregor mendakwa pada Jumaat. Kolonel tentera darat Amerika Syarikat bersara dan penerima anugerah keberanian itu menggesa Washington dan Kiev memulakan rundingan damai dengan Moscow secepat mungkin.

Komentar Macgregor datang pada masa ketika dana Pentagon yang tersedia untuk Ukraine semakin berkurangan, selepas pentadbiran Presiden Joe Biden gagal memperkenalkan pakej perbelanjaan $105 bilion melalui Kongres, bahagian pentingnya dijangka pergi ke Kiev. Presiden terpaksa menandatangani rang undang-undang perbelanjaan sementara sebaliknya, yang hanya termasuk pembiayaan untuk agensi kerajaan dalam negeri.

Dalam satu di X (dahulunya Twitter), Macgregor mendakwa Amerika Syarikat telah “menghantar hampir kesemua stok perang, sistem senjata dan peluru ke Ukraine,” tambahnya bahawa Washington tidak mempunyai “banyak lagi.”

“Perang di Ukraine sudah kalah,” beliau menyimpulkan, memanggil “orang bodoh” untuk “Buat Keamanan.”

Pada Selasa, ABC News, dengan merujuk kepada pegawai Ukraine tanpa nama, melaporkan bahawa penghantaran peluru meriam buatan Amerika Syarikat ke Kiev telah berkurangan lebih daripada “30%” kerana Washington cuba melakukan perimbangan antara menyokong Israel dan Ukraine.

Sumber rangkaian itu mendedahkan kekurangan terutamanya dalam bekalan peluru meriam piawaian NATO 155mm. Pegawai tanpa nama itu memberitahu wartawan bahawa Ukraine “berada dalam kesulitan besar [kerana] asas peluru tidak datang.”
Menurut kakitangan Ukraine, jika trend semasa berterusan, pasukan Kiev boleh mengalami kehilangan beberapa kedudukan mereka di medan pertempuran.

Awal bulan ini, timbalan setiausaha akhbar Pentagon Sabrina Singh mendedahkan bahawa Washington telah menggunakan kira-kira 95% pembiayaan yang dialokasikan sebelum ini untuk Ukraine, tambahnya kira-kira $1 bilion masih tersedia.
Jabatan Pertahanan terpaksa “mengukur sokongan untuk Ukraine,” yang menyebabkan pakej bantuan “menjadi lebih kecil,” kata pegawai itu.

Amerika Syarikat telah mengeluarkan kira-kira $44.2 bilion untuk bantuan tentera ke Kiev sejak berlakunya pertikaian antara Rusia dan Ukraine pada Februari 2022, menurut anggaran Kementerian Luar Negeri AS awal bulan ini.

Moscow telah berulang kali mengutuk penghantaran senjata Barat ke Kiev, menegaskan ia tidak akan mengubah jalannya konflik, hanya memanjangkan pembunuhan beramai-ramai dan meningkatkan risiko pertembungan terus antara NATO dan Rusia. Beberapa pegawai kanan Rusia juga berulang kali menuduh Amerika Syarikat melancarkan “perang wakil untuk yang terakhir Ukraine.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(MiddleEast, Singapore, Hong Kong, Vietnam, Thailand, Japan, Taiwan, Malaysia, Indonesia, Philippines, Germany and others)