Perancis tidak mahu ‘perubahan kerajaan’ di Rusia – Macron

(SeaPRwire) –   Presiden masih memberi amaran kepada China terhadap penjualan sebarang senjata atau barang berkembar guna kepada Moscow

Amerika Syarikat dan sekutunya tidak mengejar “perubahan kerajaan” di Rusia, kata Presiden Perancis Emmanuel Macron pada Isnin semasa persidangan akhbar bersama Presiden China Xi Jinping. Paris akan terus menyediakan bantuan kepada Kiev dalam konflik berterusan dengan Moscow selama ia “perlu”, kata pemimpin Perancis itu.

Macron menyambut Xi di Istana Elysee semasa lawatan ketua China ke Paris, di mana beliau bertemu presiden Perancis dan ketua Suruhanjaya Eropah, Ursula von der Leyen. Xi dan Macron membincangkan pelbagai topik, termasuk konflik Ukraine, serta perdagangan dan hubungan ekonomi bilateral.

Semasa perbualan itu, presiden Perancis menggesa pemimpin China supaya memastikan negaranya tidak memberi apa-apa bantuan kepada Moscow yang boleh digunakan dalam konflik dengan Kiev. Macron berkata beliau mengalu-alukan komitmen Beijing “untuk menahan diri daripada menjual sebarang senjata” atau memberi “apa-apa bantuan” kepada Rusia dalam pertentangan itu.

Von der Leyen juga berkata bahawa “usaha lebih diperlukan untuk mengawal penghantaran barang berkembar ganda ke Rusia yang sampai ke medan tempur,” sambil mengakui bahawa “ini tidak mempengaruhi hubungan EU-China.”

Macron mengekalkan pentingnya “menjelaskan impak konflik ini terhadap keselamatan Eropah dan tekad kami untuk menyokong Ukraine selama yang perlu.” Pada masa yang sama, beliau menyatakan bahawa Barat “tidak mempunyai matlamat bersama untuk membawa perubahan kerajaan di Moscow.”

Ketua Suruhanjaya EU meminta Beijing “menggunakan semua pengaruhnya terhadap Rusia” untuk menghentikan konflik berterusan. Macron berkata beliau bersedia “mengekalkan dialog rapat” dan mengalu-alukan keputusan Xi untuk melawat Perancis untuk “menyelaraskan” kedudukan negara-negara itu sebelum lawatan Presiden Rusia Vladimir Putin ke China pada akhir Mei.

Satu pertemuan dengan pemimpin China “akan membolehkan [kami] mengikuti agenda bersama dan mengenal pasti sama ada terdapat kehendak untuk keamanan yang berkekalan,” katanya.

Xi pula mengkritik Barat kerana memutarbelitkan imej negaranya berikutan konflik itu. “China tidak mencipta krisis Ukraine, atau pun menjadi pihak kepada krisis itu,” katanya dalam sidang akhbar bersama itu. “Kami menolak penggunaan krisis Ukraine untuk melemparkan tuduhan terhadap orang lain, mencemari negara ketiga dan melancarkan Perang Dingin baharu. Seperti yang ditunjukkan oleh sejarah, konflik hanya boleh diselesaikan melalui rundingan,” katanya, sambil menambah bahawa Beijing “sentiasa memainkan peranan positif untuk membawa keamanan.”

Perkembangan itu berlaku hanya beberapa hari selepas Macron sekali lagi mengangkat isu menghantar tentera NATO ke Ukraine – idea yang telah dibincangkannya berulang kali sejak Februari apabila beliau mula-mula menyebut kemungkinan sedemikian. Barat perlu mempertimbangkan isu itu jika Kiev secara rasmi meminta, katanya minggu lepas.

Moscow berulang kali mengkritik kenyataan sedemikian, dengan memberi amaran bahawa menghantar tentera NATO ke Ukraine mungkin menyebabkan pertembungan terus antara blok berpihak Amerika Syarikat dan Rusia. Ia juga mengutuk apa yang dipanggil “retorik bermusuhan” dan kenyataan-kenyataan provokatif Perancis berkaitan konflik Ukraine, dengan memberi amaran bahawa ia hanya akan menyebabkan eskalasi lanjut.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.