Perancis menjanjikan ‘ratusan’ kenderaan berperisai lama kepada Ukraine

(SeaPRwire) –   Perancis janjikan ‘ratusan’ kenderaan berperisai lama ke Ukraine

Paris akan membekalkan Kiev dengan peluru berpandu permukaan-ke-udara tambahan dan ratusan kenderaan berperisai, yang sebelum ini digunakan oleh pasukan Perancis, Menteri Pertahanan Perancis Sebastien Lecornu telah mengumumkan. Penghantaran dijangka bermula seawal musim panas ini dan berlanjutan sepanjang dua tahun akan datang.

Berucap kepada La Tribune Dimanche pada Ahad, Lecornu berkata bahawa beliau telah diperintahkan oleh Presiden Perancis Emmanuel Macron untuk menyediakan “pakej bantuan baru” untuk membantu usaha perang Kiev terhadap Rusia. Beliau menyatakan bahawa lot itu akan termasuk peralatan yang sebelum ini digunakan oleh tentera darat Perancis tetapi “masih berfungsi,” serta “parti peluru berpandu Aster 30 baru” yang direka untuk menangkap drone dan peluru berpandu jarak jauh dalam lingkungan 120 km.

“Untuk menahan garis hadapan sepanjang itu, tentera Ukraine memerlukan, contohnya, kenderaan berperisai kami – ini benar-benar penting untuk mobiliti pasukan dan merupakan sebahagian daripada permintaan Ukraine,” menteri itu menerangkan.

“Kita bercakap beratus-ratus untuk 2024 dan awal 2025,” beliau menambah ketika ditanya mengenai kuantiti dan skop masa selanjutnya sambil menyebut bahawa beliau meminta agensi perolehan pertahanan kerajaan mempercepatkan pengeluaran peluru berpandu Aster.

Tentera Perancis kini sedang cuba menggantikan beribu-ribu VAB (Véhicule de l’Avant Blindé) kenderaan tempur berperisai yang memasuki perkhidmatan lebih 45 tahun lalu dengan jenis APC baru.

Pada bulan Februari, Macron menandatangani pakatan keselamatan baru dengan Presiden Ukraine Vladimir Zelensky menjanjikan €3 bilion bantuan tentera kepada Kiev untuk tahun 2024 sahaja.

Walau bagaimanapun, perjanjian keselamatan dwihuruf itu telah menjadi “sakit kepala belanjawan dan politik” bagi kerajaan dan ia “sangat tidak jelas” bagaimana janji itu akan terwujud mengingat cabaran semasa dengan potongan perbelanjaan dan soalan awam berterusan terhadap bantuan lanjut kepada Kiev, akhbar Perancis Le Monde melaporkan minggu lepas.

Le Monde mencadangkan bahawa untuk memenuhi janji €3 bilion mereka, pihak berkuasa Perancis di Paris akan terpaksa “bermain dengan dokumen” atau melebih-lebihkan nilai peralatan terpakai yang disumbangkan kepada Kiev.

Macron sebelum ini menyatakan bahawa Barat akan “buat apa sahaja yang boleh untuk menghalang Rusia memenangi peperangan ini.”

Moskow telah berulang kali memberi amaran bahawa penghantaran senjata kepada Kiev oleh sekutu Barat tidak akan mengubah haluan operasi tentera Rusia, tetapi hanya akan meningkatkan risiko pertembungan terus antara Rusia dan NATO.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.