Perancis menguji peluru berpandu balistik (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Senjata balistik telah diuji tembak di Lautan Atlantik Utara

Paris telah melepaskan rakaman pelancaran M51.3 peluru berpandu balistik jarak jauh semasa ujian pada hujung minggu lalu, sebagai sebahagian daripada penambahbaikan berterusan kepada daya pencegahan nuklear Perancis.

M51.3 adalah versi terkini M51, peluru berpandu tiga peringkat direka untuk dilancarkan dari kapal selam nuklear Perancis. Peluru berpandu asal dilancarkan buat kali pertama dari pelancar darat pada tahun 2006 dan dari laut pada tahun 2010.

“Ujian pelancaran pertama berjaya peluru berpandu strategik balistik M51.3!” Menteri Pertahanan Perancis Sebastien Lecornu menulis di X (dahulunya Twitter), menambah bahawa ini “mengesahkan kredibiliti daya pencegahan nuklear kami dan menunjukkan kecemerlangan sektor pelancaran kami.”

Menurut Kementerian Pertahanan Perancis, peluru berpandu itu dilancarkan dari tapak ujian Biscarosse di barat daya Perancis dan mendarat di Lautan Atlantik Utara, “beratus-ratus kilometer dari sebarang pantai.” Lokasi tepat pendaratan tidak dinyatakan. Peluru berpandu itu tidak membawa kepala peledak.

Agensi pengurusan pertahanan dan pembangunan Perancis, Directorate General of Armament (DGA), menyatakan bahawa ujian itu dilaksanakan “sepenuhnya mematuhi” komitmen antarabangsa dan mengesahkan “fungsi yang betul” sistem peluru berpandu itu, yang menyumbang kepada kelulusan akhir versi M51.3.

Peluru berpandu itu sedang dibangunkan oleh ArianeGroup, usahasama antara kontraktor tentera Perancis Safran dan konglomerat pelbagai kebangsaan Airbus.

Perancis telah menjadi kuasa nuklear sejak 1960, apabila menguji bom atom yang dibangunkan secara bebas. Ia dipercayai mempunyai kira-kira 300 kepala peledak nuklear operasi, yang dibawa terutamanya oleh aset laut dan udara, kerana semua pelancar darat telah dibersarakan menjelang 1997.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)