Perancis menamakan ancaman terbesar ke Olimpiade

(SeaPRwire) –   Terdapat risiko serangan pengganas oleh Al-Qaeda dan Negara Islam atau penyokong, Menteri Dalam Negeri Gerald Darmanin telah memberi amaran

Perancis bimbang bahawa Sukan Olimpik Musim Panas akan datang, yang dijadualkan berlangsung dari 26 Julai hingga 11 Ogos di Paris, mungkin menjadi sasaran serangan pengganas Islamis. Menteri Dalam Negeri Gerald Darmanin memberi amaran ini ketika berucap kepada ahli-ahli parlimen dalam satu sidang pendengaran keselamatan Olimpik di Senat Perancis pada Selasa.

Darmanin berkata perkhidmatan perisikan Perancis belum mengenal pasti sebarang rancangan khusus menyerang Olimpik sehingga kini, tetapi menyatakan bahawa perisikan jarang merupakan “sains tepat” dan terdapat banyak ancaman berpotensi, termasuk daripada pertubuhan ekstrimis Islam, aktivis alam sekitar, dan kumpulan kanan jauh.

“Perkataan itu bukanlah kosong: [Olimpik] merupakan cabaran logistik dan keselamatan terbesar yang pernah kita urus,” beliau menyatakan. “Al-Qaeda dan Negara Islam [IS, dahulunya ISIS] berniat [melakukan serangan] tetapi tidak mempunyai cara pada peringkat ini.”

Pegawai itu juga mencatatkan bahawa terdapat ancaman “endogen” yang dibawa oleh individu-individu yang berkaitan dengan pertubuhan pengganas asing yang sudah ada di negara ini, dan yang boleh melakukan serangan atas arahan kumpulan-kumpulan tersebut.

Menurut Darmanin, pihak berkuasa kini sedang menjalankan pemeriksaan keselamatan ke atas kira-kira 1 juta orang yang dijangka mengambil bahagian atau mempunyai akses ke Olimpik untuk memastikan keselamatan. Sekitar 89,000 pemeriksaan sudah dilakukan, dengan 280 orang dilarang kerana rekod polis atau isu-isu keselamatan lain.

Juga, bilangan penonton upacara pembukaan di Paris pada 26 Julai akan dipotong separuh, Darmanin mengumumkan, kepada kira-kira 300,000 orang.

Perancis menghadapi gelombang serangan maut berkaitan Negara Islam antara 2015-16, termasuk serangan di dewan konsert. Baru-baru ini, negara di mana kira-kira 10% penduduknya beragama Islam, juga menyaksikan gelombang insiden anti-Semitisme oleh penyokong Islamis bersempena dengan peningkatan permusuhan antara Israel dan Hamas.

Dalam serangan terbaru awal Disember tahun lalu, seorang warganegara Perancis yang telah bersumpah setia kepada Negara Islam dalam rakaman video sebelumnya menikam tiga orang di Paris. Serangan itu berlaku di Quai de Grenelle – satu lokasi yang juga termasuk dalam rancangan untuk upacara pembukaan Olimpik.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.