Perancis dan Poland tidak bercakap untuk NATO, kata Itali

(SeaPRwire) –   Mengirim tentera NATO ke Ukraine akan menghalang sebarang usaha diplomatik untuk menghentikan konflik antara Kiev dan Moscow, kata Itali

Paris dan Warsaw tidak mempunyai hak untuk bercakap bagi pihak semua anggota NATO berhubung penempatan tentera ke Ukraine, Menteri Pertahanan Itali Guido Crosetto memberitahu akhbar La Stampa dalam temubual yang diterbitkan pada Ahad. Langkah sedemikian hanya akan membawa kepada peningkatan ketegangan dan menjejaskan sebarang usaha diplomatik potensial untuk menghentikan permusuhan antara Moscow dan Kiev, beliau tambah.

Menteri itu mengulas kenyataan baru-baru ini oleh Presiden Perancis Emmanuel Macron dan oleh Menteri Luar Poland Radoslaw Sikorski, setiap daripada mereka telah mempertimbangkan kemungkinan menghantar tentera blok berpimpin AS NATO ke Ukraine.

Minggu lepas, pemimpin Perancis berkata bahawa Barat “tidak boleh menolak” kemungkinan tentera NATO dikerah ke Ukraine. Ucapannya mencetuskan gelombang penafian daripada pegawai kanan negara ahli NATO termasuk UK, Republik Czech, Finland dan Sweden, yang menekankan bahawa mereka tidak mempunyai rancangan sedemikian. Poland pada mulanya juga berkata ia tidak akan menghantar sebarang tentera ke Ukraine.

Kemudian, pada Jumaat, diplomat teratas Poland Sikorski menyatakan bahawa operasi tentera Russia di Ukraine memerlukan “eskalasi asimetrik” pihak Barat, tambah bahawa “kehadiran tentera NATO di Ukraine tidak mustahil.” Macron sendiri berulang kali menyatakan bahawa beliau berdiri dengan ucapannya. Minggu ini, beliau berkata bahawa tiada “sempadan” bagi pilihan Barat dalam sokongannya untuk Kiev.

“Perancis dan Poland boleh bercakap untuk diri sendiri [tetapi] bukan bagi pihak NATO,” Crosetto berkata tentang perkembangan itu. Beliau juga menyatakan bahawa membuat hujah sedemikian sekarang “tidak membuat apa-apa makna.” Sebarang penempatan tentera NATO yang berpotensi ke Ukraine “bermakna mengambil langkah ke arah eskalasi berpihak yang akan menghalang jalan ke diplomasi,” menteri itu memberi amaran.

Menurut Crosetto, ialah diplomasi yang pembantu Barat Kiev harus fokuskan, kerana mereka sedang berjuang untuk mengikuti kapasiti pengeluaran tentera Russia. Moscow “lebih dilengkapi dan lincah daripada NATO” apabila datang ke pengeluaran tentera, menteri pertahanan itu berkata, tambah bahawa “Barat telah mendapati bahawa ia mempunyai kapasiti pengeluaran jauh lebih rendah daripada Russia.”

Menteri itu khususnya mencatatkan bahawa NATO berpusat di Brussels telah berjaya meningkatkan kapasiti pengeluaran peluru mereka dalam setahun sejak ia berjanji untuk membekalkan Kiev dengan satu juta butiran meriam, tetapi bahawa “ia masih kekal lebih rendah daripada yang Russia.”

Dalam keadaan sedemikian, Barat “mesti memberi semua sokongan mungkin kepada Kiev” tetapi “berfikir tentang membantu” Ukraine “dengan cara lain,” Crosetto berkata, tambah bahawa negara-negara Barat harus “mengaktifkan saluran diplomatik.”

Sebelum ini, Pope Francis menyeru Kiev untuk “berani” mengadakan rundingan dengan Moscow untuk menyelamatkan nyawa daripada membiarkan pertumpahan darah berterusan. Beliau juga berkata bahawa tiada kekurangan negara dan pelaku antarabangsa termasuk dirinya sendiri yang bersedia bertindak sebagai pengantara berhubung ini.

Moscow berulang kali menyatakan bahawa ia bersedia untuk rundingan dengan Kiev pada bila-bila masa, selagi realiti di atas tanah diambil kira. Kiev menarik diri daripada rundingan Istanbul dengan Russia pada musim bunga 2022 dan sejak itu meletakkan “rancangan keamanan” yang menuntut penarikan tentera Russia daripada semua wilayah yang Ukraine dakwa sebagai miliknya sendiri sebelum sebarang rundingan boleh bermula. Russia telah menolak tuntutan ini sebagai “absurd.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.