Penyakit anjing misteri menular di seluruh Amerika Syarikat

(SeaPRwire) –   Penyakit pernafasan misteri yang tidak diketahui ini telah menjangkiti anjing di sekurang-kurangnya sembilan negeri, membawa maut dalam kes-kes yang jarang

Satu penyakit pernafasan misteri yang menjangkiti anjing di seluruh Amerika Syarikat telah merebak ke lebih banyak negeri, menimbulkan kebimbangan terhadap kemungkinan wabak anjing apabila doktor haiwan berjuang untuk mengenal pasti penyakit itu dan melacak asal-usulnya.

Penyakit itu, dipanggil Atypical Canine Infectious Respiratory Disease (aCIRD), telah menjangkiti beratus-ratus anjing di Oregon sahaja. Kes pertama di California didedahkan pada Selasa, apabila Jabatan Kesihatan Awam Los Angeles melaporkan sekurang-kurangnya sepuluh ekor anjing telah dijangkiti penyakit itu.

Anjing di sekurang-kurangnya tujuh negeri lain – menjangkau dari New Hampshire hingga Illinois, Colorado dan Washington – dilaporkan turut terjejas, dan dalam kes-kes yang jarang, penyakit ini boleh menyebabkan maut. Gejala biasa termasuk batuk, lesu, pelepasan hidung, dan hilang selera makan. Anjing yang terjejas telah diuji negatif bagi penyakit pernafasan biasa yang menyebabkan gejala serupa.

“Saya tidak boleh meramalkan ke mana ia akan pergi,” kata Dr. Karl Jandrey, profesor di Sekolah Perubatan Veterinar Universiti California Davis kepada NBC News. “Ini seperti wabak mini lain, jika anda mahu, tetapi ia belum tentu terbukti kita dapat mengawalnya.”

Kes penyakit ini bermula seawal Ogos tahun lepas. Penyakit ini tahan rawatan standard bagi gangguan pernafasan anjing, dan penyelidik bekerja untuk mengenal pasti segmen DNA biasa dalam sampel yang dikumpul dari klinik-klinik veterinar di beberapa negeri. Sesetengah anjing mengalami penyakit yang berlarutan dengan gejala seperti pneumonia.

American Veterinary Medical Association (AVMA) memberi amaran pada Selasa bahawa kes penyakit pernafasan anjing sedang meningkat di seluruh Amerika Syarikat. Kumpulan itu mengesyorkan beberapa langkah berjaga-jaga, termasuk mengekalkan vaksin haiwan ternakan terkini dan mengelakkan perhimpunan anjing yang tidak perlu, seperti membawa mereka ke taman anjing. “Sedikit yang diketahui tentang penyakit ini dan bagaimana ia merebak,” kata AVMA.

Jabatan Kesihatan Awam Los Angeles mengesyorkan anjing yang sakit dikekalkan di rumah dan dikuarantin selama sekurang-kurangnya 28 hari, manakala anjing yang terdedah kepada mereka perlu dikuarantin di rumah selama 14 hari. Sesetengah anjing California yang terjejas sakit sejak awal Oktober, dan satu ekor anjing mati akibat penyakit itu, kata jabatan itu kepada akhbar Los Angeles Times.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)