Penuntut Harvard sertai mogok jalan kaki permulaan berhubung Gaza (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Beratus-ratus pelajar berseragam melaungkan “Bebaskan Palestin” pada Khamis semasa ijazah dianugerahkan

Beratus-ratus graduan keluar dari majlis penganugerahan di Universiti Harvard pada Khamis, menyeru agar perang di Gaza dihentikan dan mengecam penyingkiran pelajar yang terlibat dalam protes awal.

Sehari sebelumnya, diumumkan bahawa 13 pelajar yang menyertai perkhemahan pro-Palestin di kampus tidak dibenarkan menerima diploma mereka bersama graduan lain.

Menurut Associated Press, sekumpulan pelajar keluar dari majlis penganugerahan sambil melaungkan “Bebaskan, bebaskan Palestin” dan “Biarkan mereka berjalan, biarkan mereka berjalan,” yang merujuk kepada graduan yang dilarang menyertai majlis tersebut.

Harvard berkata pada Rabu bahawa salah satu daripada dua lembaga tadbirnya telah menolak ahli fakulti, yang telah mengundi untuk menjemput semula 13 pelajar penunjuk perasaan yang tidak dijemput untuk majlis penganugerahan.

Penceramah pelajar di majlis itu mengkritik keputusan itu dengan keras, menyimpang daripada ucapan mereka yang telah disediakan untuk menyuarakan sokongan bagi rakan sebaya mereka yang disingkirkan.

Salah seorang penceramah, Shruthi Kumar, berkata sambil bertepuk tangan: “Semester ini kebebasan bersuara dan ungkapan solidariti kita dihukum… Saya amat kecewa dengan sikap tidak bertoleransi terhadap kebebasan bersuara dan hak untuk tidak mematuhi peraturan di kampus.” 

“Harvard, adakah anda mendengar kami?” dia menjerit kepada pelajar, yang memberikan tepukan gemuruh.

Menurut Kumar, lebih daripada 1,500 pelajar membuat petisyen dan hampir 500 staf dan fakulti bersuara mengenai keputusan Harvard.

Lebih daripada 2,900 orang telah ditangkap atau ditahan di kampus kolej dan universiti di seluruh AS sejak 18 April, ketika protes pro-Palestin bermula, menurut laporan media. 

Penunjuk perasaan mendesak sekolah mereka menghentikan semua urusan perniagaan dengan Israel atau mana-mana syarikat yang menyokong usaha perangnya di Gaza, yang telah membunuh 35,000 rakyat Palestin sejak Oktober lalu.

Pegawai polis dan pentadbir universiti telah bertelagah dengan penunjuk perasaan, menahan pelajar dan memindahkan khemah, serta mengancam akibat akademik.

Pelajar Harvard dengan sukarela membongkar khemah mereka selepas universiti berkata ia akan bertemu dengan mereka untuk membincangkan penyingkapan dan pelupusan pelaburan dari Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.