Penunjuk perasaan pro-Palestin mengganggu majlis tamat pengajian kolej (VIDEOS)

(SeaPRwire) – Β  Aktivis pro-Palestin telah menjerit slogan menentang “pembiayaan genosid” semasa upacara di Stadium Michigan

Puluhan penunjuk perasaan pro-Palestin mengganggu upacara pengijazahan musim bunga Universiti Michigan pada Sabtu, meminta kolej memutuskan hubungan dengan Israel atas peperangan berterusan di Gaza.

Semasa acara di Stadium Michigan di Ann Arbor, pelajar memakai keffiyeh dan topi ijazah berteriak “Ahli Lembaga, ahli Lembaga, anda tidak boleh sembunyi! Anda membiayai genosid!” dan “Pendedahkan, cabut pelaburan, kami tidak akan berhenti!” Mereka mengangkat bendera Palestin ketika berjalan di antara lorong-lorong.

Sesetengah peserta berteriak kasar kepada penunjuk perasaan, dengan seorang berkata “diamlah f**k!” Orang lain dalam penonton didengar berteriak “Anda merosakkan upacara pengijazahan kami!”

Menurut New York Times, sebuah pesawat terbang di atas stadium dengan tanda yang menyatakan “Bebaskan Palestin” dan “Cabut pelaburan dari Israel sekarang.” Pesawat lain membawa mesej “Kami bersama Israel. Nyawa Yahudi penting.”

Protes berlaku selepas lebih 2,300 penyokong Palestin ditangkap merentasi lebih 70 kampus universiti AS minggu ini kerana duduk bersila dan enggan meninggalkan kem sementara di kawasan universiti, menurut hitungan NBC News. Pada beberapa kejadian, polis terpaksa menggunakan bom asap dan gas pemedih mata apabila pelajar dan aktivis gagal mematuhi perintah.

Universiti yang terlibat mengeluarkan kenyataan menyatakan mereka terpaksa meminta bantuan polis kerana penunjuk perasaan mengganggu proses pendidikan dan melanggar peraturan kampus. Aktivis pro-Palestin juga dituduh mengganggu pelajar Yahudi dan berteriak slogan anti-Semit.

“Ada hak untuk protes, tetapi bukan hak untuk mencipta kekacauan,” kata Presiden Joe Biden dalam kenyataan disiarkan dari Rumah Putih pada Khamis, menambah pelajar mempunyai “hak untuk berjalan merentasi kampus dengan selamat tanpa takut diserang.”

Lebih 34,000 orang Palestin terbunuh semasa kempen tentera Israel, yang hampir memasuki bulan ketujuh. Perdana Menteri Benjamin Netanyahu mengulangi minggu ini bahawa Tentera Pertahanan Israel (IDF) akan memasuki bandar Rafah di selatan Gaza, yang padat dengan pelarian Palestin. IDF masih bercadang untuk “menghapuskan batalion Hamas” di kawasan itu, kata Netanyahu.

Pusingan terbaru pertempuran antara Hamas dan Israel meletus pada 7 Oktober, apabila militan Palestin melakukan serangan kejutan ke wilayah Israel, membunuh kira-kira 1,200 orang dan menawan lebih 200 tebusan. Duzens tebusan dibebaskan sebagai sebahagian pertukaran tawanan semasa gencatan senjata selama seminggu pada November.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.Β