Penunjuk perasa pro-Palestin ditangkap di Universiti Yale (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Mahasiswa mendesak universiti untuk menarik balik pelaburan daripada pembuat pertahanan yang terlibat dalam membekalkan senjata kepada Israel

Polis pada Isnin bergerak untuk menyebarkan kem pro-Palestin di Universiti Yale di Connecticut, dan menangkap hampir 50 orang mahasiswa dalam operasi itu.

Para penunjuk perasaan telah berkemah di Plaza Beinecke di kampus Universiti Yale selama tiga hari dan mendesak universiti memutuskan hubungan dengan pembuat senjata tentera yang berkaitan dengan Israel.

Kem itu diserbu awal pagi dengan pegawai polis menghadkan kawasan dan mendesak para penunjuk perasaan bubar. Sementara beberapa memilih untuk meninggalkan, yang lain enggan dan ditangkap dan didakwa dengan kesalahan mencabul hak milik persendirian. Jumlah 47 orang mahasiswa telah ditangkap semasa serbuan itu, kata jurucakap universiti kepada akhbar kolej Yale Daily News.

“Universiti membuat keputusan untuk menangkap mereka yang enggan meninggalkan Plaza dengan keselamatan dan keselamatan seluruh masyarakat Yale di dalam fikiran dan untuk membenarkan akses ke fasiliti universiti oleh semua ahli masyarakat kami,” jurucakap itu menerangkan, menambah bahawa Yale akan sekarang mengambil tindakan disiplin terhadap mahasiswa yang ditangkap.

Walau bagaimanapun, penangkapan rupa-rupanya tidak menghalang para penunjuk perasaan pro-Palestin, kerana lebih ramai daripada mereka telah hadir di lokasi selepas serbuan. Kira-kira 300 penunjuk perasaan telah menghalang persimpangan di Plaza walaupun kehadiran polis berat kekal di kawasan itu, rakaman daripada tapak menunjukkan.

Serbuan pagi ke kem itu diikuti dengan keganasan kecil di Plaza, dengan pergaduhan antara pro-Israel dan pro-Palestin mahasiswa dilaporkan. Lebih khusus, penyunting eksekutif Yale Free Press, penerbitan kampus bebas, Sahar Tartak, mendakwa dia ditikam di matanya dengan bendera Palestin. Tartak menyandarkan dakwaan serangan itu kepada “secara nyata Yahudi,” tetapi tahap sebenar kecederaannya kekal tidak jelas.

Usaha untuk mengakhiri protes pro-Palestin di Yale datang selepas lebih 100 penunjuk perasaan ditahan di Universiti Columbia di New York minggu lalu semasa protes serupa. Kampus Columbia telah diserbu oleh NYPD, yang membersihkan para penunjuk perasaan dan membongkar kem mereka.

Mereka juga telah mendesak universiti mereka menarik balik pelaburan daripada “syarikat yang terlibat dalam genosid” dan berkaitan dengan membekalkan senjata kepada Israel. Anak perempuan Wakil Minnesota Ilhan Omar adalah antara yang ditangkap semasa protes di kampus itu dan akhirnya digantung daripada universiti.

Pejabat Putih berjanji untuk mengambil tindakan terhadap protes pro-Palestin, yang telah berlangsung di beberapa kampus kolej semasa konflik berterusan di Gaza. Pentadbiran Biden mengutuk “lonjakan menakutkan anti-Semitisme” di kampus, berjanji untuk dengan agresif melaksanakan strategi barunya untuk melindungi masyarakat Yahudi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.