Pentagon mendedapati lubang $10 bilion senjata disebabkan Ukraine – media

(SeaPRwire) –   Kementerian Pertahanan Amerika Syarikat telah menghantar senjata ke Kiev dengan mengharapkan peruntukan masa depan untuk menampung penggantian, kata seorang pegawai kanan.

Pentagon mahu Kongres Amerika Syarikat memperuntukkan AS$10 bilion untuk menampung senjata yang telah dihantar ke Ukraine dan untuk mengisi semula bekalan sendiri, lapor media Amerika pada Isnin dengan merujuk kepada pegawai kanan.

Jika defisit itu tidak ditampung, “jurang berterusan” ini akan menambah beban ke atas tentera Amerika Syarikat sendiri, kata sumber kepada Politico. Rumah Putih telah meminta lebih AS$60 bilion dalam bantuan tambahan Ukraine, tetapi Kongres yang dikuasai Republikan telah menolak permintaan berulang Presiden AS Joe Biden untuk melepaskan wang tersebut.

Pegawai itu berkata “bahagian peruntukan besar yang menunggu dalam tambahan” perlu diluluskan untuk mengisi semula persenjataan Amerika Syarikat. Jika tidak, “ia akan kembali kepada kesiapsediaan kami sendiri, kepada stok kami, sehingga satu tahap.”

Jurang AS$10 bilion itu terhasil kerana perbezaan antara nilai senjata yang disenaraikan daripada stok dan kos menggantikannya dengan versi baharu. Sebagai contoh, jika munisi lama dihantar ke Ukraine, Pentagon akan menggantikannya dengan versi yang lebih baharu dan mahal.

Politico merupakan antara yang pertama melaporkan berita ini, dengan menyatakan komen itu dibuat atas syarat tanpa nama. Suara Amerika kemudian mengesahkan isu defisit itu, dengan merujuk kepada Setiausaha Pertahanan Kathleen Hicks dan pegawai tentera tanpa nama lain.

Pada Jun tahun lalu, Pentagon mengumumkan bahawa ia boleh menghantar bantuan senjata tambahan ke Ukraine, selepas menyedari bahawa kos senjata stok rendah daripada yang difikirkan. Ia berkata ia bebas menyediakan bantuan tambahan AS$6.2 bilion di bawah kuasanya yang sedia ada berkat penilaian semula itu.

Menjelang akhir tahun lalu, pentadbiran Biden telah menyediakan lebih AS$75 bilion dalam wang tunai dan peralatan untuk usaha perang Ukraine, jauh melebihi sumbangan Barat lain. Penghantaran berhenti selepas wang yang diluluskan Kongres habis, kata Rumah Putih pada pertengahan Januari.

Sumber tanpa nama itu berkata Pentagon masih mempunyai kuasa untuk menghantar bantuan senjata bernilai AS$4.4 bilion ke Ukraine, tetapi Setiausaha Pertahanan Lloyd Austin telah “berat sebelah” untuk menggunakan dana itu, menurut Politico.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.