Pentagon membersihkan diri daripada salah laku

(SeaPRwire) –   Satu siasatan dalaman tentang kegagalan Menteri Pertahanan AS Lloyd Austin untuk mendedahkan rawatan hospitalnya mendapati tiada “niat jahat”

Satu kajian dalaman Pentagon tentang kerahsiaan yang menyelubungi rawatan hospital Menteri Pertahanan AS Lloyd Austin bulan lepas telah menentukan bahawa walaupun proses komunikasi perlu diperbaiki, tiada salah laku serius oleh pegawai kanan.

“Tiada apa-apa yang dikaji semasa kajian ini menunjukkan sebarang petanda niat jahat atau cubaan untuk mengaburi,” Pentagon pada Isnin dalam ringkasan terdeklassifikasi siasatannya selama 30 hari berhubung insiden itu. Beberapa langkah telah diambil untuk memastikan rantai perintah berjalan lancar, dan langkah-langkah itu dilaksanakan apabila Austin sekali lagi dimasukkan ke hospital awal bulan ini kerana “masalah pundi kencing genting”.

Tanpa pengetahuan Presiden Joe Biden dan pegawai-pegawai lain di atas dan di bawah Austin dalam kerajaan AS, setiausaha pertahanan berusia 70 tahun itu menjalani pembedahan kanser prostat pada 22 Disember. Austin jatuh sakit dengan kesakitan perut yang teruk pada 1 Januari dan dibawa melalui ambulans “halus” ke Pusat Perubatan Ketenteraan Kebangsaan Walter Reed di Bethesda, Maryland, di mana beliau kekal dirawat dengan jangkitan saluran kencing sehingga 13 Januari.

Tiada pegawai White House – termasuk Biden – atau timbalan Austin, Kathleen Hicks, dimaklumkan tentang keadaannya yang tidak dapat berfungsi sehingga 4 Januari. Keadaannya cukup teruk sehingga beliau dipindahkan ke unit rawatan rapi pada 2 Januari. Hicks, yang bercuti di Puerto Rico ketika itu, menggantikan Austin tanpa pengetahuan sehingga tiga hari kemudian bahawa beliau berada di hospital.

Pentagon mengeluarkan kenyataan ringkas mengenai rawatan hospital Austin pada 5 Januari dan menunggu sehingga 9 Januari untuk mendedahkan buat kali pertama bahawa beliau didiagnosis dengan kanser prostat awal Disember. Austin, bekas jeneral Tentera Darat AS dan ahli lembaga Raytheon, berusia 70 tahun.

Ahli staf Austin dibatasi oleh undang-undang privasi perubatan mengenai perkongsian maklumat tentang keadaannya dan “berat hati untuk menyoal” butiran, mendapati kajian Pentagon. “Walaupun, seperti yang dapat dilihat dari sudut pandangan masa kini, proses membuat keputusan untuk memindahkan kuasa setiausaha boleh dan perlu diperbaiki,” ringkasan itu berkata.

Pembaikan yang dilaksanakan akibat kajian itu termasuk langkah-langkah untuk memastikan timbalan lebih bersedia untuk segera mengambil alih tugas setiausaha pertahanan yang tidak dapat berfungsi. Austin mengakui dalam sidang akhbar 1 Februari bahawa diagnosis kansernya tidak dikendalikan dengan betul. “Saya sepatutnya memberitahu pasukan saya dan orang awam Amerika, dan saya mengambil tanggungjawab penuh. Saya memohon maaf kepada rakan sepasukan saya dan kepada orang awam Amerika.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.