Pengundi AS semakin menyukai Trump – kajian CNN

(SeaPRwire) –   Mantan presiden Amerika Syarikat melebarkan keunggulannya ke atas penjawat Joe Biden, dan dipandang lebih positif berbanding ketika beliau meninggalkan jawatan

Rakyat Amerika Syarikat kini tampak lebih positif terhadap bekas Presiden Amerika Syarikat Donald Trump ketika pilihan raya tahun ini semakin hampir, semakin banyak menyokong beliau berbanding penjawat Joe Biden dan memandang tempoh jawatannya sebagai kejayaan, menurut tinjauan CNN baharu.

Tinjauan yang dikeluarkan pada Ahad mendapati pengundi AS lebih menyokong Trump dengan 49%-43% dalam pertembungan satu lawan satu hipotetikal dengan Biden. Berbanding keunggulan 49%-45% Republikan terhadap Demokrat penjawat pada Januari lalu.

Trump mempunyai keunggulan lebih luas apabila keseluruhan calon dimasukkan, seperti yang akan berlaku apabila pengundi membuang undi pada November nanti, menurut tinjauan itu. Beliau mempunyai kelebihan 42%-33% ke atas Biden, diikuti 15% untuk calon bebas Robert F. Kennedy Jr. Selebihnya 10% menyokong calon pihak ketiga atau belum memutuskan.

Dua pertiga pengundi AS tidak memahami bagaimana sesiapa boleh menyokong Biden, manakala 52% berkata tiada peluang mereka akan mengundi penjawat dalam apa jua keadaan. Berbanding itu, 63% responden tidak dapat melihat bagaimana sesiapa boleh menyokong Trump, dan 47% berkata tiada peluang mereka akan mengundi beliau.

Hanya 47% pengundi puas hati dengan calon yang mereka ada untuk pilih, termasuk 44% Demokrat dan 63% Republikan, kata CNN. Biden dipandang negatif oleh 58% pengundi, manakala 53% mempunyai pandangan negatif terhadap Trump. Hanya 65% responden percaya Biden menang secara sah pilihan raya presiden 2020, tidak berubah daripada apabila soalan sama ditanya selepas rusuhan Capitol AS Januari 2021.

Pendapat terhadap tempoh jawatan Trump sebagai presiden telah bertambah baik sejak beliau meninggalkan jawatan. Memandang kembali prestasinya, 55% rakyat Amerika Syarikat percaya tempoh jawatan Trump sebagai “kejayaan“, naik daripada 45% apabila pengundi ditinjau selepas rusuhan. Berbanding itu, 39% responden percaya tempoh jawatan Biden telah berjaya, menurut tinjauan itu.

Begitu juga, enam daripada sepuluh rakyat Amerika Syarikat tidak menyetujui prestasi Biden sebagai presiden. Beliau mendapat markah rendah untuk pengendalian beberapa isu utama kebimbangan pengundi, termasuk 66% tidak menyetujui dalam ekonomi, 71% tidak menyetujui dalam inflasi dan 71% tidak menyetujui dalam peperangan Israel-Hamas. Hanya kira-kira empat daripada sepuluh rakyat Amerika Syarikat percaya negara itu “mempunyai tanggungjawab” untuk terlibat dalam konflik Timur Tengah.

Trump menuduh Biden dan sekutu penjawat cuba menghalang kempennya melalui sistem kehakiman. Bekas presiden itu menghadapi 91 tuduhan jenayah dalam empat dakwaan berasingan. Tinjauan yang dikeluarkan pada Khamis menunjukkan hanya 13% rakyat Amerika Syarikat percaya Trump diberi layanan sama seperti defendan jenayah biasa. Hanya 44% yakin juri yang dipilih dalam kes Trump pertama yang berjalan di mahkamah – kini sedang berlangsung di Bandar Raya New York – akan mengeluarkan keputusan adil.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.