Pengembalian warga Rusia dari Gaza

(SeaPRwire) –   Lebih daripada 100 orang tiba di penerbangan khas ke Moscow dari Gaza

Rusia telah mengembalikan pulang 103 orang yang dievakuasi dari Jalur Gaza melalui penerbangan khas ke Moscow yang diselesaikan tepat sebelum gencatan senjata empat hari bermula dalam perang Israel dengan Hamas.

Warganegara Rusia dibawa pulang pada pesawat pengangkut Ilyushin-76 pada pagi Jumaat, menurut kenyataan oleh Kementerian Kecemasan Rusia (EMERCOM). Lebih 100 orang Rusia dievakuasi dari Gaza ke Mesir dalam tempoh 24 jam yang lalu.

Evakuasi sedemikian telah dijalankan dalam dua minggu lepas ketika konflik yang meninggalkan lebih 14,000 orang mati di enklaf Palestin. Lebih 900 orang – termasuk 639 warganegara Rusia dan 271 ahli keluarga Palestin – telah meminta bantuan Moscow untuk melarikan diri dari zon perang.

Lebih 750 orang evakuasi Rusia telah dibawa keluar setakat ini, dan beberapa 650 telah diterbangkan semula ke Moscow, menurut terkini statistik EMERCOM. Lebih 300 kanak-kanak telah ditgangkut melalui penerbangan evakuasi.

Gencatan senjata sementara bermula pada pagi Jumaat selepas berminggu-minggu rundingan yang diselaraskan oleh kerajaan Qatar. Hamas melepaskan 24 daripada kira-kira 240 tebusan yang diambil semasa serangan pada 7 Oktober ke atas kampung-kampung di selatan Israel. Di antaranya terdiri daripada 13 orang Israel, sepuluh pekerja ladang Thai, dan seorang warga Filipina. Sebagai balasan, dilaporkan 39 orang Palestin dibebaskan dari penjara Israel. Penghentian operasi pertempuran juga dijangka membolehkan penghantaran makanan, bahan api, dan bantuan kemanusiaan tambahan yang lebih tinggi ke Gaza yang terkepung.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(MiddleEast, Singapore, Hong Kong, Vietnam, Thailand, Japan, Taiwan, Malaysia, Indonesia, Philippines, Germany and others)