Penembak ‘Blade Runner’ berkaki palsu dibenarkan dibebaskan atas prasi

(SeaPRwire) –   Oscar Pistorius ditolak pembebasan awal dari penjara dalam perbicaraan sebelumnya pada bulan Mac

Juara Paralimpik berkaki ganda Oscar Pistorius akan dibebaskan dari penjara Afrika Selatan pada bulan Januari, telah diputuskan pada hari Jumaat dalam perbicaraan Lembaga Kawalan dan Pembebasan Bersyarat (CSPB), hampir 11 tahun selepas beliau menembak dan membunuh bekas teman wanitanya Reeva Steenkamp.

Sering dirujuk dengan nama samaran “Blade Runner” kerana penggunaan kakinya yang buatan daripada gentian karbon, kemasyhuran global Pistorius runtuh apabila beliau didapati bersalah atas kematian Steenkamp, 29, yang ditembak mati pada Hari Valentine 2013. Pistorius mengatakan beliau percaya Steenkamp adalah penceroboh rumah apabila beliau menembak senjata melalui pintu bilik mandi rumahnya di Pretoria.

Berikutan keputusan Jumaat di penjara Atteridgeville di luar Pretoria, Pistorius akan dibebaskan pada 5 Januari. Pembebasannya bersyarat akan berlangsung sehingga 5 Disember 2029 dan beliau akan tertakluk kepada pelbagai syarat sehingga hukuman beliau tamat.

Pistorius, kini berusia 37 tahun, pada mulanya dijatuhi hukuman lima tahun penjara atas kesalahan membunuh pada 2014. Walau bagaimanapun, setahun kemudian tuduhan itu dinaiktaraf kepada pembunuhan berikutan rayuan pendakwa dan beliau diberi hukuman baru enam tahun pada 2016 – kurang daripada separuh daripada hukuman 15 tahun yang dicadangkan pendakwa. Kemudian, pada 2017, Mahkamah Agung Afrika Selatan lebih daripada dua kali ganda tempoh hukumannya kepada 13 tahun dan lima bulan, menggambarkan penjatuhan hukuman asal sebagai “sangat ringan.”

Mahkamah Agung berkata ketika itu bahawa Pistorius “menembak tanpa mempunyai ketakutan rasional atau sebenar bahawa nyawa beliau dalam bahaya,” dan menambah kes itu adalah “tragedi manusia berproporsion Shakespeare.”

“CSPB akan … memutuskan sama ada banduan layak atau tidak untuk pengintegrasian semula masyarakat,” kata jurucakap perkhidmatan pembetulan Singabakho Nxumalo awal minggu ini. Antara faktor yang biasanya dipertimbangkan dalam perbicaraan lembaga pembebasan bersyarat termasuk keganasan jenayah, kemungkinan mengulangi jenayah dan tingkah laku banduan semasa dalam tahanan.

Ibu Steenkamp, June, tidak menentang pembebasan bersyarat Pistorius, melaporkan BBC pada hari Jumaat, tetapi tidak hadir dalam perbicaraan. Walau bagaimanapun, dalam surat kepada lembaga pembebasan bersyarat, June Steenkamp menulis bahawa beliau akan “bimbang untuk keselamatan sebarang wanita” yang berinteraksi dengan Pistorius.

Perbicaraan pembebasan bersyarat sebelumnya pada bulan Mac dibatalkan selepas pihak berkuasa menentukan bahawa Pistorius belum memenuhi tempoh minimum hukuman yang perlu untuk layak pembebasan bersyarat. Bulan lepas, Mahkamah Perlembagaan memutuskan bahawa ini adalah kesilapan, menetapkan parameter untuk perbicaraan baru pada hari Jumaat.

Pistorius, kakinya diamputasi di bawah lutut apabila beliau masih kanak-kanak, menjadi salah seorang atlet yang paling banyak dibincangkan di dunia apabila atlet Paralimpik yang bertanding menentang pesaing berupaya dalam Sukan Olimpik London 2012.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)