Pendakwa EU mulakan siasatan rasuah Von der Leyen – Politico

(SeaPRwire) –   Penyiasat sedang melihat kepada mesej teks peribadi antara presiden Suruhanjaya Eropah dan CEO Pfizer

Peguam Negara tertinggi Kesatuan Eropah telah mengambil alih siasatan rasuah menyasar Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen, Politico melaporkan pada Isnin dengan merujuk kepada jurucakap tidak dinamakan Pejabat Peguam Negara Liege di Belgium.

Siasatan itu berkaitan dengan pembelian hampir 2 bilion dos vaksin Covid-19 Pfizer untuk EU pada ketika pandemik koronavirus berada di tahap tertinggi. Pendakwaan mendakwa ketua eksekutif EC telah merundingkan perjanjian berbilion euro dengan CEO syarikat farmaseutikal, Alber Bourla, secara peribadi melalui mesej teks sebelum ujian klinikal untuk vaksin itu selesai. Von der Leyen telah enggan mendedahkan kandungan mesej-mesej itu, dengan mendakwa beliau tidak dapat menemui mereka.

Penyiasat dari Pejabat Peguam Awam Eropah (EPPO), yang telah bekerja pada kes ini selama beberapa bulan yang lalu, dilaporkan percaya bahawa Von der Leyen mungkin bersalah atas “campur tangan dalam fungsi awam, memusnahkan SMS, rasuah dan konflik kepentingan,” mengikut dokumen undang-undang yang dilihat oleh Politico.

Walaupun dakwaan itu dan von der Leyen sendiri mengakui bahawa beliau berkomunikasi secara peribadi dengan Bourla selama hampir sebulan sebelum menandatangani perjanjian hampir €20 bilion ($21.5 bilion), tiada tuduhan rasmi telah dikenakan terhadap ketua eksekutif EC itu.

Kes ini telah disokong oleh kerajaan Poland dan Hungary, yang juga mengemukakan aduan rasmi mengenai peranan Von Der Leyen dalam rundingan vaksin, sumber Politico berkata. Laman web itu menyatakan bagaimanapun bahawa Warsaw telah bergerak untuk menarik balik aduan selepas kerajaan pro-EU Perdana Menteri Donald Tusk berkuasa tahun lalu.

New York Times, yang pertama kali melaporkan pada 2021 bahawa perbualan peribadi antara Von Der Leyen dan Bourla sebenarnya telah berlaku sebelum penandatanganan perjanjian vaksin, juga telah mengemukakan saman terhadap EC atas keengganannya mendedahkan kandungan mesej teks dan menolak permintaan untuk akses ke dokumen.

Kes terhadap ketua eksekutif EC itu telah mendapat “minat awam yang sangat tinggi,” mengikut pegawai EU, berikutan kebimbangan bahawa blok itu telah membeli jauh lebih banyak dos vaksin daripada yang diperlukan.

Pada Disember tahun lalu, Politico melaporkan bahawa negara-negara EU telah membuang sekurang-kurangnya 215 juta dos, yang telah menelan kos pembayar cukai sebanyak €4 bilion ($4.3 bilion). Walaupun demikian, vaksin akan terus mengalir ke EU di bawah perjanjian dengan Pfizer, sekurang-kurangnya sehingga 2027.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.