Pencarian MH370 akan disambung semula

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa Malaysia akan bekerjasama dengan syarikat robotik Amerika untuk mencari pesawat terhempas, kata menteri kerajaan

Menteri Pengangkutan Malaysia Anthony Loke telah berjanji bahawa pencarian untuk baki-baki Penerbangan Malaysia Airlines 370 akan disambung semula “secepat mungkin.” Boeing 777 ini hilang daripada skrin radar pada tahun 2014, dan dipercayai telah terhempas di Lautan Hindi Selatan.

Berucap di acara peringatan di Kuala Lumpur pada Ahad, Loke memberitahu waris 239 penumpang dan anak kapal yang hilang bahawa kerajaan Malaysia kekal “berkomitmen untuk menemui pesawat ini.”

“Semasa saya berdiri di hadapan anda, dan membuat janji ini, saya akan berusaha sedaya upaya untuk mendapatkan bukti, untuk menandatangani kontrak baru dengan Ocean Infinity untuk pencarian disambung semula secepat mungkin,” kata Loke, mengikut Malay Mail.

Ocean Infinity ialah syarikat robotik marin berpangkalan di Texas yang menyusuri Lautan Hindi untuk mengesan jejak pesawat itu pada tahun 2018. Tiada apa-apa yang ditemui dan misi itu ditamatkan selepas enam bulan. Ketua Eksekutif Ocean Infinity Oliver Plunkett mengumumkan tahun lalu bahawa syarikat itu telah mendapat bukti baru yang menunjuk ke atempat kemalangan berpotensi, dan berkata bahawa beliau telah memohon kebenaran daripada kerajaan Malaysia untuk menjalankan pencarian segar.

Loke berkata pada Ahad bahawa beliau telah mengarahkan pegawai bertemu dengan Ocean Infinity untuk membincangkan cadangan “tiada jumpa, tiada bayaran” oleh syarikat itu.

“Walaupun ia ‘tiada jumpa, tiada bayaran’, kami menjangkakan jika kami memulakan perjanjian dengan Ocean Infinity, kami berharap pesawat itu dapat ditemui,” katanya.

MH370 sedang dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing pada 8 Mac 2014, apabila ia hilang hubungan dengan kawalan trafik udara di Laut China Selatan. Pesawat itu hilang daripada skrin radar sekunder – yang memaparkan lokasi dan data transponder pesawat – tetapi dikesan oleh radar utama Tentera Laut Diraja Malaysia selama satu jam lagi, yang menunjukkan ia membelok tajam ke barat dan terbang semula ke Semenanjung Melayu ke arah Laut Andaman.

Ketika MH370 terus terbang selama enam jam lagi, unit data satelitnya membuat beberapa percubaan untuk log masuk ke rangkaian telekomunikasi yang dikendalikan oleh syarikat British Inmarsat. Pasukan penyiasat antarabangsa yang diketuai oleh Lembaga Keselamatan Pengangkutan Australia boleh menyimpulkan laluan penerbangan kasarnya daripada masa yang diambil untuk isyarat-isyarat ini bergerak dari pesawat ke satelit, dan menyimpulkan bahawa ia lebih berkemungkinan terbang ke Lautan Hindi Selatan sehingga bahan api habis.

Polis Malaysia kemudian mendapati bahawa kapten pesawat, Zaharie Ahmad Shah, telah melatih terbang Boeing 777 jauh ke Lautan Hindi pada simulator sebelum kehilangan. Bekas Perdana Menteri Australia Tony Abbott memberitahu Sky News pada tahun 2020 bahawa “daripada awal lagi, [kerajaan Malaysia] fikir ia adalah pembunuhan bunuh diri oleh juruterbang.”

Sepanjang tahun sejak kehilangan MH370, baki-baki suspek pesawat itu telah ditemui di Afrika Selatan, Mozambique, Mauritius, dan wilayah Perancis Réunion.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.