Pencabar Trump akhiri saingan

(SeaPRwire) –   Nikki Haley telah menangguhkan kempennya berikutan kekalahan pada Super Selasa

Mantan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump menjadi calon rasmi Parti Republikan dalam pilihan raya presiden 2024, selepas Nikki Haley menangguhkan kempennya berikutan pilihan raya peringkat negeri pada Super Selasa.

Trump menguasai 14 daripada 15 negeri yang mengadakan pilihan raya peringkat negeri pada Selasa, dengan Haley hanya menang di Vermont. Pada akhir hari, Trump mendapat 995 delegasi konvensyen Republikan – lebih daripada sepuluh kali lebih banyak daripada 89 delegasi Haley.

“Masa sudah tiba bagi saya untuk menangguhkan kempen saya,” kata Haley kepada penyokongnya di Charleston, Carolina Selatan pada pagi Rabu.

“Saya tidak menyesal,” katanya, menegaskan bahawa ibunya yang berketurunan India dapat mengundi untuk anaknya dalam pilihan raya presiden. Ibu bapa Haley berhijrah dari India.

“Secara kebarangkalian Donald Trump akan menjadi calon rasmi Parti Republikan apabila perhimpunan parti bertemu pada bulan Julai. Saya mengucapkan tahniah kepadanya dan mengharapkannya berjaya,” tambahnya.

Haley pernah berkhidmat sebagai duta Amerika Syarikat ke Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu semasa pentadbiran Trump yang pertama, tetapi meletak jawatan selepas kurang daripada dua tahun berkhidmat, berpihak kepada Demokrat yang cuba menghalang pencalonan Trump kepada Hakim Brett Kavanaugh ke Mahkamah Agung.

Beliau melancarkan kempen presiden dengan sokongan faksi Republikan yang bermusuhan dengan Trump. Walaupun gagal mendapat sokongan yang banyak dalam pilihan raya peringkat negeri, Haley terus kekal dalam perlumbaan, dengan mengatakan Trump mungkin akan digugurkan kelayakan atau dipenjarakan. Satu-satunya kemenangan kempennya ialah di kubu Demokrat iaitu Washington, DC dan Vermont. Carolina Selatan, di mana beliau pernah menjadi gabenor, telah dimenangi oleh Trump bulan lepas.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.