Pemimpin Korea Utara memuji ‘era baru kuasa angkasa’

(SeaPRwire) –   Kim Jong-un telah menyambut pelancaran satelit perisikan itu dengan penuh kegembiraan, memanggilnya sebagai terobosan pertahanan diri bagi Pyongyang

Pemimpin Korea Utara Kim Jong-un telah mengisytiharkan terobosan ketenteraan yang dicapai dengan pelancaran satelit perisikan negara yang pertama berjaya, mengatakan ia akan membantu melindungi Pyongyang daripada “langkah-langkah berbahaya dan agresif” lawan-lawannya.

Kim menghadiri perayaan program satelit pada Khamis, memuji saintis dan teknisi dari Pentadbiran Teknologi Angkasa Negara Korea Utara (NATA), menurut Agensi Berita Pusat Korea (KCNA) yang dimiliki negara. Disertai isterinya, beliau difoto tersenyum dan melambai di dewan jamuan Pyongyang, di mana anak perempuannya Ju-ae dan pekerja agensi angkasa memakai baju T NATA yang serupa.

Pelancaran Selasa “menghantar negara ke era baru kuasa angkasa,” kata Kim. Beliau memanggil penempatan satelit perisikan sebagai “latihan penuh hak pertahanan diri.” Hanya beberapa jam selepas pelancaran, kerajaan Korea Utara mendakwa Kim sudah melihat imej pangkalan tentera Amerika Syarikat di Guam.

Pada Jumaat, KCNA melaporkan bahawa Kim sedang memeriksa gambar yang diambil oleh satelit perisikan “kawasan sasaran utama,” termasuk Seoul dan bandar-bandar Korea Selatan yang menjadi tuan rumah pangkalan tentera Amerika Syarikat. Pegawai Korea Selatan berkata masih terlalu awal untuk mengesahkan keupayaan satelit itu.

Seoul bertindak balas kepada pelancaran itu dengan sebahagian menangguhkan persetujuan pengurangan ketegangan tentera 2018 dengan Korea Utara, menyambung penerbangan pengawasan berhampiran sempadan antara kedua-dua Korea. Kementerian Pertahanan Korea Utara, yang mengumumkan pada Khamis bahawa ia menamatkan perjanjian itu, berkata Korea Selatan akan “membayar mahal” atas keputusannya yang “berbahaya” untuk melanggar perjanjian itu.

Pelancaran Selasa satelit Malligyong-1 mengikuti usaha yang gagal pada Mei dan Ogos. Perkhidmatan Maklumat Negara (NIS) Korea Selatan berkata pada Khamis bahawa Pyongyang mungkin menerima bantuan teknologi dari Rusia, membolehkan pelancaran berjaya itu berlaku.

Perdana Menteri Korea Utara Kim Tok-hun berkata satelit itu akan membolehkan Pyongyang menyerang sasaran di mana-mana di dunia. Projek itu merupakan komponen utama rancangan pembangunan tentera lima tahun Korea Utara, yang dikemukakan pada Januari 2021, yang juga termasuk peluru berpandu antara benua balistik (ICBM) bahan api pepejal.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(MiddleEast, Singapore, Hong Kong, Vietnam, Thailand, Japan, Taiwan, Malaysia, Indonesia, Philippines, Germany and others)