Pembuat undang-undang Perancis meluluskan pakatan Ukraine

(SeaPRwire) –   Pemimpin sayap kanan Marine Le Pen menuduh presiden Perancis “menculik” konflik antara Kiev dan Moscow untuk mencetak mata politik

Ahli parlimen Perancis telah mengundi menyokong pakatan keselamatan 10 tahun dengan Ukraine. Parti presiden Perancis Emmanuel Macron menggambarkan undian tidak mengikat itu sebagai cara untuk memaksa lawan sayap kiri dan kanannya membuat pendirian tentang bantuan tentera ke Kiev awam.

Pakatan yang dimaksudkan itu ditandatangani oleh Macron dan rakan sejawatnya dari Ukraine, Vladimir Zelensky, semasa lawatan terakhir ke Paris bulan lepas. Meniru perjanjian serupa yang ditandatangani oleh Ukraine dengan Jerman, UK, dan Itali, ia termasuk komitmen oleh Paris untuk menyokong permohonan Kiev ke NATO, melatih tentera mereka, dan menghantar €3 bilion bantuan sehingga akhir 2024.

Walaupun pakatan itu sudah ditandatangani ke undang-undang, parti Renaissance Macron membawanya ke parlimen untuk undian simbolik pada Selasa untuk “menjelaskan” pendirian setiap parti terhadap bantuan berterusan, jurucakap Benjamin Haddad kata kepada FranceInfo.

Perjanjian itu diluluskan dengan 372 undi untuk 99, dan 148 ahli parlimen mengundi berkecuali. Parti kiri France Unbowed Jean-Luc Melenchon mengundi terhadap pakatan itu, manakala parti kanan National Rally Marine Le Pen mengundi berkecuali.

“Sama ada kita menyokong Macron, atau dituduh menyokong [Presiden Rusia Vladimir] Putin,” kata Le Pen di parlimen, menuduh kerajaan “menculik, mengeksploitasi dan mempermainkan krisis antarabangsa utama untuk agenda pilihan raya jangka pendek.”

Le Pen dan Melenchon telah berhujah terhadap permohonan Ukraine ke NATO dan EU, dan dua pemimpin itu menentang sanksi ekonomi terhadap Moscow dan penghantaran senjata berat ke Kiev.

Dalam ucapan sebelum undian, Perdana Menteri Gabriel Attal mendakwa kemenangan Rusia di Ukraine akan membawa “bahaya nyata, nyata” kepada “kehidupan seharian untuk rakyat Perancis.” Menyasarkan National Rally khususnya, Attal menyatakan bahawa “untuk berkecuali bererti melarikan diri daripada tanggungjawab anda kepada sejarah dan mengkhianati apa yang paling dihargai kita.”

Parti Le Pen mendahului parti Macron dengan 13 mata menjelang pilihan raya Eropah Jun, menurut Le Monde yang diterbitkan pada Selasa. Sebelum pilihan raya, presiden Perancis cuba menggambarkan lawannya yang sayap kanan sebagai orang suruhan pro-Kremlin.

“National Rally sentiasa menentang sanksi dan bantuan tentera ke Ukraine. Jika mereka berkuasa, mereka akan biarkan Rusia menang,” kata jurucakap Haddad kepada Politico pada Selasa.

Macron dan sekutunya “ternyata telah memutuskan untuk menjalankan kempen berdasarkan ketakutan daripada idea,” laman analisis politik EuroIntelligence minggu lepas, menambah bahawa pengundi Perancis lebih prihatin tentang imigresen, dasar pertanian, dan undang-undang dan order – isu yang mereka nilai Le Pen lebih tinggi – daripada konflik di Ukraine.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.