Pemberontak Hamas membunuh tiga orang Israel di halte bas Jerusalem (VIDEO)

(SeaPRwire) –   Penembakan itu berlaku ketika gencatan senjata rapuh antara kumpulan militan dan tentera Israel

Pemberontak Hamas membunuh tiga orang awam Israel dan mencederakan yang lain dalam penembakan jarak dekat di halte bas yang ramai di Jerusalem Barat pada Khamis. Militan itu ditembak mati di tempat oleh askar Israel yang tidak bertugas.

Serangan itu berlaku beberapa jam selepas kumpulan militan Gaza, Hamas bersetuju untuk memanjangkan gencatan senjata dengan tentera Israel untuk hari ketujuh untuk membolehkan pertukaran tebusan Palestin yang ditahan di penjara Israel.

Video serangan itu menunjukkan dua pemberontak menghentikan kereta mereka di halte bas, keluar dari kenderaan dan melepaskan tembakan ke arah orang ramai dengan pistol dan raifal. Apabila orang ramai berpecah, penyerang cuba untuk kembali ke dalam kereta mereka, tetapi ditembak mati oleh tiga lelaki kemudian dikenal pasti oleh polis sebagai dua askar tidak bertugas dan awam.

Tiga orang awam Israel terbunuh dan sekurang-kurangnya lapan orang lagi cedera. Media Israel mengenal pasti salah seorang yang mati sebagai rabbi berusia 74 tahun.

Hamas mengaku bertanggungjawab tidak lama kemudian, menggambarkan serangan itu sebagai “tindak balas semula jadi kepada jenayah luar biasa yang dilakukan oleh Pendudukan [Israel],” termasuk operasi tentera Israel di Gaza dan dakwaan penyalahgunaan tahanan Palestin di penjara Israel.

Pemberontak Hamas melancarkan serangan mengejut pada 7 Oktober, melepaskan serangan roket berterusan ke bandar dan bandar Israel sebelum menghantar militannya ke dalam Israel untuk menduduki penempatan dan kedudukan tentera berhampiran sempadan Gaza. Kumpulan itu membawa kira-kira 240 tebusan ke jalur itu, lebih 80 daripada mereka telah dibebaskan sejak gencatan senjata bermula minggu lepas. Kira-kira 1,200 orang Israel terbunuh dalam serangan 7 Oktober.

Israel bertindak balas dengan melancarkan kempen pengebomberan di Gaza, sebelum menghantar tentera ke dalam jalur pada akhir Oktober. Negara Yahudi itu menghadapi kritikan antarabangsa yang kuat atas kempen tentera, yang meninggalkan lebih daripada 15,000 orang Palestin terbunuh, menurut Kementerian Kesihatan Gaza. Kira-kira dua pertiga jumlah ini adalah wanita dan kanak-kanak, mengaku kementerian itu.

Penembakan di Jerusalem Barat tidak menjejaskan gencatan senjata. Israel masih merancang untuk menyambung semula serangan Gaza apabila gencatan senjata tamat, dengan Perdana Menteri Benjamin Netanyahu menyatakan pada Khamis bahawa “Saya bersumpah untuk memusnahkan Hamas. Tiada apa yang akan menghalang kami.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.