Pelaut Terdampar Diselamatkan Setelah Mengeja ‘Tolong’ dengan Daun Kelapa

(SeaPRwire) –   Tiga pelaut terdampar selamatkan dengan menulis ‘bantuan’ dengan daun palma

Tiga pelaut terdampar diselamatkan dari pulau terpencil di Pasifik pada Selasa, mengakhiri ujian selama seminggu setelah kapal mereka rosak, Kuarj Pantai AS mengatakan dalam kenyataan minggu ini.

Penyelamat mampu mengesan mereka yang terdampar berkat tanda ‘bantuan’ yang mereka tulis dengan daun palma di pantai.

Ketiga lelaki, yang semuanya dikatakan pelaut berpengalaman, berlayar dalam skiff terbuka 20 kaki (6 meter) dari Atol Polowat di Negara Persekutuan Mikronesia pada 31 Mac, menurut data Kuarj Pantai.

Pada 6 April, ahli keluarga wanita memberi amaran Pusat Penyelamat Gabungan di Guam bahawa ketiga pamandanya tidak kembali rumah. Usaha pencarian besar-besaran dilancarkan dan pesawat P-8 Poseidon Tentera Laut AS dari Pangkalan Udara Kadena di Jepun dihantar ke kawasan pencarian, yang pada awalnya meliputi lebih 78,000 batu nautika persegi, menurut Kuarj Pantai AS.

Pada 7 April, pesawat tersebut mengesan mereka yang terdampar dan mengesahkan kehadiran mereka di Atol Pikelot yang terbiar, kira-kira 100 batu nautika barat laut Polowat. Tanda ‘bantuan’ memainkan peranan kunci dalam usaha penyelamatan, kata Kuarj Pantai.

“Pelaut-pelaut itu menulis ‘BANTUAN’ di pantai menggunakan daun palma, faktor penting dalam penemuan mereka. Tindakan kecerdikan ini penting dalam memandu usaha penyelamatan terus ke lokasi mereka,” Leftenan Chelsea Garcia, penyelamat misi koordinator, berkata.

Beberapa pesawat menjatuhkan pakej kelangsungan hidup dan pemancar radio kepada lelaki itu. USCGC Oliver Henry diarahkan mengambil ketiga lelaki itu dan menaikkan mereka pada 9 April.

Negara Persekutuan Mikronesia termasuk kira-kira 600 pulau yang tersebar di kawasan luas Pasifik barat. Atol Pikelot yang tidak berpenghuni sering dikunjungi oleh pemburu dan nelayan.

Pada 2020, Pertahanan Australia mengangkut tiga pelaut Mikronesia di sana selepas mereka menulis ‘SOS’ di pantai.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.