Pelakon Mr Bean disalahkan kerana jualan kereta elektrik perlahan

(SeaPRwire) –   Think tank mendakwa Rowan Atkinson disalahkan untuk penjualan kereta elektrik perlahan

Pertubuhan alam sekitar UK bernama Green Alliance telah menuduh pelakon dan pelawak Rowan Atkinson sebagai halangan utama kepada usaha kerajaan untuk menghapuskan kenderaan bahan api fosil menjelang 2035.

Ketika berucap di Dewan Pertuanan pada Selasa, wakil kumpulan mendakwa bahawa artikel tulisan Atkinson dalam akhbar Guardian pada Jun 2023 adalah “salah satu artikel paling merosakkan” bagi tujuan sifar bersih dan penggunaan awam kereta elektrik.

Dalam op-ednya, Atkinson, yang menggambarkan dirinya sebagai “orang kereta” dan “peneroka awal” kereta elektrik, menyatakan bahawa walaupun dia menikmati memiliki kereta hibrid dan sepenuhnya elektrik, walaupun mereka “agak hambar,” beliau semakin berasa “ditipu” mengenai dakwaan bahawa EV adalah “panacea alam sekitar.”

Pelakon itu mengkritik penggunaan bateri litium-ion dalam EV, dengan merujuk kajian yang mencadangkan pelepasan gas rumah hijau semasa pengeluaran kereta elektrik adalah 70% lebih tinggi berbanding pengeluaran kereta bahan api gasoline. Penyebab utamanya, Atkinson menunjukkan, adalah bateri “amat berat” yang dianggarkan hanya akan bertahan sehingga 10 tahun.

“Ia kelihatan pilihan perkakasan yang terlalu melampau untuk memimpin perjuangan automobil terhadap krisis iklim,” beliau menulis.

Atkinson mencadangkan keperluan untuk kenderaan elektrik sebagai penyelesaian kepada krisis iklim boleh dielakkan dengan menggalakkan pemandu untuk berhenti membeli kereta baharu setiap tiga tahun dan mengekalkan kenderaan mereka lebih lama. Satu penyelesaian lain yang dicadangkan oleh pelakon itu adalah mengkaji cara untuk meningkatkan penggunaan bahan api tiruan yang lebih bersih.

“Saya rasa zaman madu kami dengan kereta elektrik sedang berakhir, dan ini bukanlah perkara yang buruk,” pelakon itu menyimpulkan.

Dalam suratnya kepada jawatankuasa alam sekitar dan perubahan iklim Dewan Pertuanan, kumpulan tekanan Green Alliance menyatakan bahawa pandangan Atkinson adalah mengelirukan dan mencadangkan bahawa kebimbangannya mengenai EV telah “dibantah secara meluas.”

“Sayangnya, fakta semakan tidak akan mencapai jangkauan penonton yang sama seperti dakwaan palsu asal, yang menekankan keperluan untuk memastikan standard penyuntingan editorial yang tinggi mengenai peralihan sifar bersih,” kata kumpulan itu.

Isu-isu lain yang menghalang negara daripada menghapuskan kenderaan enjin pembakaran termasuk infrastruktur mengecas yang tidak mencukupi, harga tinggi bagi EV baharu berbanding alternatif petrol dan diesel, dan “kekurangan mesej jangka panjang yang jelas daripada kerajaan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.