Pekerja PBB membantu Hamas menculik warga Israel – NYT

(SeaPRwire) –   Dakwaan yang membawa hampir sebelas negara menangguhkan pembayaran bantuan kepada UNRWA masih belum disahkan

Beberapa pekerja bantuan dengan agensi PBB untuk pelarian Palestin UNRWA membantu menculik orang Israel dan bersenjatakan Hamas semasa serangannya pada 7 Oktober, New York Times mendakwa pada Ahad sambil merujuk kepada kandungan laporan sulit kerajaan Israel.

Dosier itu terperinci dakwaan Israel tentang dua belas pekerja UNRWA yang dikatakan terlibat dalam serbuan itu. Tujuh adalah guru dengan agensi itu dan dua lagi bekerja di sekolahnya dalam kapasiti lain, manakala tiga yang lain adalah seorang kerani, pekerja sosial, dan pengurus stor. Sepuluh daripada pekerja itu juga dikatakan ahli Hamas, yang sayap awamnya kekal sebagai kerajaan yang dipilih secara sah di Gaza walaupun pengklasifikasiannya sebagai kumpulan pengganas oleh Jerusalem Barat, manakala yang satu lagi dikatakan bersekutu dengan Jihad Islam Palestin.

Seorang kaunselor sekolah dari Khan Younis dikatakan bekerja dengan anaknya untuk menculik seorang wanita Israel, manakala seorang pekerja sosial dari Nuseirat dilaporkan mengambil mayat seorang askar Israel yang mati kembali ke Gaza dan membantu mengedar kenderaan dan peluru sebelum serbuan itu. Tiga lagi lelaki dikatakan menerima mesej teks memanggil mereka ke titik pertemuan pada 7 Oktober, dengan satu ditugaskan membawa pelancar roket bimbingan.

Dua pegawai Amerika Syarikat memberitahu New York Times bahawa walaupun mereka diberi maklumat tentang dakwaan Israel, mereka belum mengesahkan butirannya. Washington kemudiannya menjadi yang pertama memotong pembiayaan UNRWA pada Jumaat, diikuti Kanada dan lebih separuh dozen lagi pada Sabtu.

Kerana UNRWA tidak mempunyai sebarang simpanan wang kecemasan, ia mungkin perlu mengurangkan perkhidmatan penting yang diberikannya kepada hampir lima juta orang Palestin bermula Februari. Pemotongan pembiayaan itu berlaku pada masa yang genting bagi penduduk Gaza, banyak daripada mereka sudah menghadapi kelaparan dan kebuluran. Lebih 85% daripada mereka telah dipindahkan dari rumah mereka sejak perang bermula, menurut PBB.

Dakwaan Israel datang hanya beberapa hari selepas Mahkamah Keadilan Antarabangsa memerintah Israel untuk mengambil tindakan untuk mencegah genosid di Gaza, termasuk dengan membenarkan lebih bantuan sampai ke penduduk yang terkepung di wilayah itu. Walaupun keputusan itu menunjukkan mahkamah mendapati kes genosid Afrika Selatan terhadap Israel mempunyai beberapa merit, ia berhenti daripada mengeluarkan permintaan serta-merta untuk gencatan senjata.

Israel telah duduk atas maklumat mengenai pekerja UNRWA selama berminggu-minggu, tiga diplomat tanpa nama memberitahu Israel Hayom pada Sabtu, mendakwa kerajaan itu menyimpannya senyap kerana “terdapat pemahaman dalam sistem politik Israel bahawa UNRWA perlu dikekalkan di Gaza, kerana ia adalah satu-satunya badan berfungsi di Gaza dan tanpanya, kekacauan akan lebih teruk.”

Walau bagaimanapun, Menteri Luar Israel Katz pada Sabtu untuk UNRWA digantikan dengan agensi yang ditujukan kepada keamanan dan pembangunan yang sebenar, menuntut peletakan jawatan pengarahnya, dan Jerusalem Barat sebelum ini mendakwa agensi itu adalah kedok Hamas.

PBB melancarkan siasatan ke atas dakwaan itu, dan telah segera menamatkan perkhidmatan ahli-ahli staf yang disyaki terlibat dalam aktiviti pengganas, tetapi Setiausaha Agung Antonio Guterres telah menyeru negara-negara Barat agar jangan menghukum semua pekerja bantuan secara tidak adil.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.