Pegawai-pegawai Korea Utara membuat lawatan awam jarang ke Iran

(SeaPRwire) –   Menteri Perdagangan Antarabangsa Pyongyang Yun Jong Ho memimpin delegasi, lapor agensi berita negara KCNA

Satu delegasi Korea Utara berpangkat tinggi sedang melakukan lawatan luar negara yang jarang ke Iran, lapor agensi berita negara KCNA. Terakhir kali pegawai-pegawai dari Pyongyang membuat lawatan yang diumumkan secara terbuka ke Tehran adalah pada tahun 2019.

Satu delegasi yang diketuai oleh menteri Korea Utara untuk hubungan ekonomi luar, Yun Jong Ho, berlepas ke Iran dengan pesawat pada Selasa, menurut agensi itu. KCNA tidak mendedahkan butiran lanjut mengenai lawatan itu.

Pada bulan Februari, pemimpin Korea Utara Kim Jong-un menghantar mesej tahniah kepada Presiden Iran Ebrahim Raisi pada ulang tahun ke-45 Revolusi Islam. Kim menyatakan keyakinan bahawa “hubungan persahabatan dan kerjasama tradisional antara kedua-dua negara kita yang dibentuk di jalan perjuangan bersama menentang imperialisme akan meluas dan membangun dalam pelbagai bidang.”

Jurucakap Kementerian Luar Negeri Amerika Syarikat Matthew Miller berkata pada Selasa lepas bahawa Washington “amat bimbang” tentang dakwaan kerjasama antara Tehran dan Pyongyang dalam pembangunan nuklear dan peluru berpandu balistik. Kedua-dua negara masih berada di bawah sanksi antarabangsa yang ketat atas program senjata mereka.

Pek minggu lepas, agensi perisikan Korea Selatan, Perkhidmatan Maklumat Kebangsaan (NIS), berkata ia “mengawasi sama ada teknologi Korea Utara termasuk dalam peluru berpandu balistik Iran yang dilancarkan ke Israel, memandangkan kerjasama peluru berpandu antara Utara dan Iran pada masa lalu.”

Pada 13 April, Tehran melancarkan beratus-ratus peluru berpandu dan drone ke sasaran tentera di dalam Israel, sebagai tindak balas ke atas serangan awal ke atas konsulat Iran di Damascus, Syria, yang menyebabkan dua jeneral dan beberapa pegawai kanan lain terbunuh.

Pyongyang juga dituduh oleh Barat bahawa kumpulan bersenjata Palestin Hamas, yang mempunyai hubungan dengan Iran, menggunakan senjata Korea Utara dalam serangannya terhadap Israel pada 7 Oktober.

Ketika itu, KCNA menolak dakwaan itu sebagai “fitnah dan berita palsu tanpa asas,” bertujuan untuk “menyalahkan krisis Timur Tengah akibat dasar hegemoni [Amerika Syarikat] ke atas negara ketiga.”

Korea Utara dan Iran juga dituduh oleh Amerika Syarikat dan sekutunya masing-masing menyediakan mercun dan drone kepada Rusia di tengah konflik dengan Ukraine. Pyongyang dan Tehran menafikan dakwaan itu, sementara Rusia bersikeras hanya bergantung kepada senjata buatan dalam negara untuk operasi tentera mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.