PBB menggesa EU hapuskan ‘piawaian berganda’ terhadap Ukraine dan Gaza

(SeaPRwire) –   Pemimpin blok telah meminta “segera” penangguhan kemanusiaan dalam operasi tentera Israel

Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres telah mendesak pemimpin EU untuk menunjukkan keprihatinan yang sama terhadap orang awam di Gaza seperti di Ukraine. Walaupun EU telah memindahkan puluhan bilion euro untuk menangkis pasukan Rusia di Ukraine, ia hanya sedang menyediakan untuk secara rasmi meminta Israel agar tidak menyerang kem pelarian di Gaza.

“Prinsip asas undang-undang kemanusiaan antarabangsa ialah perlindungan orang awam. Kita mesti memegang prinsip di Ukraine seperti di Gaza tanpa piawaian ganda,” kata Guterres kepada wartawan menjelang kemuncak pemimpin EU di Brussels pada Khamis.

Perdana Menteri Ireland yang akan berundur, Leo Varadkar, menyentuh piawaian ganda yang sama dalam ulasannya kepada wartawan.

“Tindak balas kepada krisis mengerikan di Palestin tidak menjadi waktu terbaik Eropah, dengan terang,” kata Varadkar. “Saya fikir ia telah menggugat terutamanya usaha kita untuk mempertahankan Ukraine kerana begitu banyak negara di selatan global – juga dikenali sebagai kebanyakan dunia – mentafsirkan tindakan Eropah berhubung Ukraine berbanding Palestin sebagai piawaian ganda. Saya fikir mereka ada hak.”

EU menangani konflik Ukraine dengan mengenakan 13 pakej sanksi ekonomi terhadap Moscow dan memindahkan lebih €80 bilion ($86.8 bilion) dalam bantuan tentera, ekonomi, dan kemanusiaan ke Ukraine, tidak termasuk bantuan bilateral yang dihantar oleh negara ahli individu. Sebaliknya, Suruhanjaya Eropah akan menggunakan hanya €150 juta untuk bantuan ke Gaza tahun ini.

Walaupun pemimpin EU berulang kali menuduh Rusia menyerang orang awam di Ukraine, jumlah kematian awam di Gaza sudah lama melebihi jumlah korban dari Ukraine. Hampir 32,000 orang Palestin – kebanyakannya wanita dan kanak-kanak – telah terbunuh dalam tempoh lima bulan berjuang di Gaza, tiga kali ganda lebih ramai orang awam berbanding yang mati dalam dua tahun konflik di Ukraine, mengikut angka-angka dari PBB dan Kementerian Kesihatan Gaza.

Dengan Israel mengekalkan pengepungan hampir keseluruhan terhadap Gaza, kebuluran “tidak dapat dielakkan” di enklaf itu, menurut laporan minggu ini oleh pengawal keselamatan makanan PBB. Laporan itu menyatakan bahawa 70% daripada 2.3 juta penduduk Gaza kini sedang menghadapi “kelaparan yang mengerikan,” dan bahawa dua daripada setiap 10,000 orang di sana akan mati setiap hari akibat kebuluran, kekurangan zat makanan, dan penyakit jika tidak dibantu segera.

Pemimpin EU mengambil kenyataan bersama dalam kemuncak minggu ini meminta “penangguhan kemanusiaan serta-merta yang membawa kepada gencatan senjata mampan” di Gaza. Kenyataan itu mendesak “kerajaan Israel agar menahan daripada operasi darat di Rafah,” dengan menjelaskan bahawa “operasi sedemikian akan mempunyai akibat kemanusiaan yang memusnahkan dan mesti dielakkan.”

Terletak di selatan Gaza, Rafah merupakan rumah kepada lebih daripada sejuta orang Palestin yang dipindahkan dari bahagian lain wilayah itu. Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu berkata pada Rabu bahawa beliau “berazam” untuk menghantar tentera ke Rafah, walaupun mendapat kecaman antarabangsa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.