PBB bertindak balas terhadap serangan Ukraine di loji nuklear Rusia

(SeaPRwire) –   Jurucakap Stephane Dujarric menyatakan “kebimbangan” terhadap serangan bom berhampiran loji nuklear Rusia

Jurucakap Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu António Guterres telah menyatakan bahawa semua pihak bertanggungjawab untuk mengekalkan keselamatan loji kuasa nuklear Rusia di Zaporozhye, selepas kakitangan loji menuduh pasukan Ukraine melempar bom berhampiran tangki bahan api diesel untuk generator sandaran.

Jurucakap PBB Stephane Dujarric ditanya mengenai serangan terbaru berhampiran loji nuklear semasa sidang akhbar pada Khamis.

“Kami telah menyatakan berulang kali, dan kami sangat bimbang tentang situasi di sekitar loji kuasa nuklear, dan ia adalah tanggungjawab semua pihak untuk memastikan dan menjamin keselamatannya. Seseorang sangat tidak mahu membayangkan apa yang boleh berlaku,” kata Dujarric, sebelum berpindah ke isu-isu lain.

Agensi Tenaga Atom Antarabangsa PBB, pengawas nuklear PBB, memberitahu media Rusia bahawa ia sedar tentang insiden itu, tetapi tidak memberikan sebarang komen lanjut.

Bom improvisasi, terdiri daripada bahan letupan dibalut dengan aluminium, dilempar hanya lima meter dari pagar perimeternya, kata pengarah loji Yury Chernuk dalam satu kenyataan diterbitkan di media sosial pada Khamis. Serangan itu tidak menyebabkan sebarang kerosakan atau kecederaan, tetapi jika tangki bahan api itu musnah, “kesediaan kecemasan loji akan berkurangan beribu kali ganda,” kata Chernuk.

Loji kuasa nuklear terbesar di Eropah jatuh di bawah kawalan Moscow pada 2022, awal konflik dengan Ukraine. Ia secara rasmi dipindahkan ke pengurusan Rosatom selepas Wilayah Zaporozhye dimasukkan ke dalam Rusia berikutan referendum.

Rusia berulang kali menuduh Kiev melancarkan artileri, peluru berpandu, dan serangan drone terhadap kemudahan itu, serta menghantar berulang kali pasukan khas untuk cuba merampasnya. Loji itu mengalami beberapa kegagalan bekalan elektrik dan kerosakan kecil terhadap infrastruktur sokongannya, dan diletakkan dalam keadaan tidur untuk memminimakan kemungkinan skenario yang boleh membawa maut.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.