Paus label teori gender ‘ancaman paling buruk’

(SeaPRwire) –   “Memansuhkan perbezaan” antara lelaki dan wanita mengancam kemanusiaan, kata pontif

Paus Francis telah mengutuk teori jantina sebagai “ideologi yang paling buruk masa kini,” memperingatkan bahawa memansuhkan perbezaan antara jantina membawa ancaman kepada kemanusiaan.

Berucap di simposium antarabangsa ‘Man-Woman: Imej Tuhan’ di Vatican pada Jumaat, pontif berusia 87 tahun itu berkata, “ia penting untuk mengadakan mesyuarat ini, pertemuan antara lelaki dan wanita, kerana hari ini bahaya yang paling buruk ialah ideologi jantina, yang memansuhkan perbezaan,” mendakwa bahawa “memansuhkan perbezaan bermakna memansuhkan kemanusiaan.”

Ucapan itu dibuat merujuk kepada apa yang dipanggil Paus sebagai buku “nubuatan” – ‘Lord of the World’, novel distopia diterbitkan pada tahun 1907 oleh seorang paderi Katolik tentang dunia di mana agama tidak mempunyai tempat.

“Lelaki dan wanita sentiasa dalam ‘ketegangan,’” beliau tambah.

Komentar itu kelihatan bertentangan dengan keputusan Vatican baru-baru ini yang membenarkan pemberkatan pasangan sesama jantina, yang dilihat oleh sesetengah orang sebagai langkah bertujuan untuk menjadikan gereja, yang mengekalkan larangan tegas terhadap perkahwinan gay, lebih inklusif terhadap masyarakat LGBTQ.

Dokumen itu, bertajuk ‘Fiducia Supplicans’, diluluskan oleh Paus Francis pada Disember tahun lalu dengan tujuan memeriksa “kemungkinan pemberkatan untuk pasangan dalam keadaan tidak biasa dan untuk pasangan jantina yang sama,” dengan syarat ia tidak “diberikan bersama-sama dengan upacara persatuan awam, dan bahkan tidak berkaitan dengannya.”

Keputusan itu dikecam oleh Gereja Ortodoks Rusia, yang mendakwa pandangan Gereja Katolik terhadap pasangan sesama jantina bertentangan dengan ajaran Kristian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.