Pasukan Hoki Adam Johnson Kembali ke Ais untuk Perlawanan Memorial Minggu Selepas Kematian Pemain yang Menyayat

(SeaPRwire) –   NOTTINGHAM, England – Tugu peringatan untuk Adam Johnson terus bertambah besar di luar arena di mana Nottingham Panthers bermain hoki.

Peminat telah meninggalkan bunga, karangan, jersi, syal pasukan dan nota tulisan tangan untuk menghormati pemain Amerika berusia 29 tahun itu selepas pemain pasukan lawan mencacat lehernya semasa perlawanan bulan lepas di Sheffield.

“Kami tidak hanya peminat hoki – kami ialah keluarga hoki,” kata peminat Panthers, Margaret Cartwright pada Sabtu. Kematian bekas pemain Pittsburgh Penguins itu telah memaksa sukan ini untuk dan juga mencetuskan siasatan jenayah tempatan yang seorang lelaki atas dakwaan pembunuhan.

Panthers belum bermain sejak perlawanan itu pada 28 Oktober dan akan mengambil padang es pada Sabtu di Motorpoint Arena menentang Manchester Storm dalam perlawanan peringatan “untuk menghargai kehidupan Adam dan individu luar biasa yang beliau adalah,” kata pasukan itu.

Perlawanan itu, yang akan disiarkan percuma di YouTube, tidak akan diambil kira dalam kedudukan Liga Hoki Elit. Sebaliknya, ia bertujuan untuk menyatukan pemain dan peminat ketika mereka cuba maju ke hadapan.

Penghormatan khas untuk Johnson dijadualkan sebelum mula perlawanan dan 10,000 penonton di arena yang terjual habis akan diminta berdiri pada minit ke-47 – Johnson memakai jersi Nombor 47 – untuk tepukan selama satu minit.

Pemeriksaan mayat mengesahkan Johnson, yang berusia 29 tahun, meninggal dunia akibat kecederaan leher. Polis South Yorkshire tidak mengenal pasti suspek atau memberikan umurnya. Dia ditahan pada Selasa dan dibebaskan dengan jaminan sehari kemudian.

Matt Petgrave, pemain pertahanan untuk Sheffield Steelers, ialah pemain lain yang terlibat dalam insiden itu. Johnson telah berlari dengan bola di seberang garis biru – ke kawasan pertahanan Sheffield – apabila Petgrave bertabrakan dengan pemain Panthers lain berhampiran. Kaki kiri Petgrave terangkat ketika dia mula jatuh dan bilahnya mengenai leher Johnson.

Tiada Steelers atau liga yang memberikan terbaru tentang status senarai Petgrave. Ejen beliau enggan memberikan komen apabila dihubungi oleh Associated Press awal minggu ini.

“Semua orang menangani ini dengan cara mereka sendiri, sesetengahnya bersikap negatif. Kebanyakan kami cuba bersikap positif,” kata Cartwright. “Ia hanyalah kemalangan yang sangat malang. Lelaki yang menyebabkannya perlu hidup dengan itu seumur hidup. Saya fikir itu harus menjadi hukuman yang cukup. Tiada seorang pun akan melakukannya secara sengaja – tiada seorang pun. Ia hanyalah bagaimana ia berlaku, dalam satu ketika sesuatu pergi salah dan sayangnya, kami kehilangan Adam yang malang.”

Orang asli Minnesota itu dalam musim pertamanya di Nottingham – bandar tengah England dikenali sebagai rumah kepada Robin Hood – selepas berada di Jerman dan beberapa perlawanan untuk Penguins pada musim 2018-19 dan 2019-20. Dia tinggal di Nottingham dengan teman wanita Amerikanya.

English Ice Hockey Association, yang mentadbir sukan di bawah Liga Elit, bertindak balas terhadap kematian Johnson dengan memerlukan semua pemain di England memakai pelindung leher bermula 2024.

Perlawanan di Sheffield merupakan sebahagian daripada Piala Cabaran liga – seperti kejohanan Piala FA di Britain – tetapi Panthers telah menarik diri daripada pertandingan itu. Mereka akan menyambung semula musim menentang Belfast Giants pada 26 November.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)