Parti politik Ireland menarik balik calon Yahudi

(SeaPRwire) –   Warga negara Israel Orli Degani dilaporkan dikeluarkan oleh Parti Demokrat Sosial kerana perbezaan pandangan mengenai konflik Gaza

Seorang wanita perniagaan dengan kewarganegaraan Israel yang tinggal di Ireland dan telah memasuki politik di sana mendakwa bahawa Ireland semakin tidak menyambut dan tidak selamat untuk komuniti Yahudi tempatannya, media tempatan melaporkan pada Rabu.

Komentar Orli Degani datang selepas calon politik berpotensi itu dikeluarkan oleh parti Social Democrats sebagai calon minggu lepas, menjelang pilihan raya tempatan bulan hadapan.

Degani ialah seorang wanita Yahudi berketurunan Jerman dengan kewarganegaraan Israel yang telah tinggal di Ireland lebih daripada lima tahun. Dalam kenyataan yang dikutip oleh media tempatan, Degani mendakwa parti itu telah menolaknya “untuk sebab-sebab yang bertentangan dengan nilai-nilai kesamarataan dan inklusiviti.”

Beliau berkata bahawa beliau telah cuba “berdialog secara konstruktif” dengan parti itu untuk menangani “tindakan dan kenyataan” yang dibuat oleh sesetengah anggotanya mengenai Israel dan serangan balasannya di Gaza, dan impaknya terhadap komuniti Yahudi tempatan. Beliau mendakwa Yahudi semakin merasa “kurang disambut dan kurang selamat di Ireland” serta di daerah pilihan raya beliau di ibu negara Dublin.

Bulan lepas, ketua parti Social Democrats Holly Cairns mengutuk “pembunuhan tidak masuk akal” “pembunuhan” tujuh pekerja bantuan dalam serangan udara Israel terhadap konvoi kemanusiaan di Gaza.

Pada Februari, jurucakap hal ehwal luar parti itu Gary Gannon menggambarkan ahli kanan kerajaan Israel sebagai “ekstremis.”

Pada Januari, Parti Demokrat Sosial menyambut keputusan Mahkamah Keadilan Antarabangsa yang mendapati ia ‘mungkin’ bahawa Israel telah melakukan genosid di Gaza.

Tahun lepas parti itu menyeru sanksi ekonomi EU yang luas terhadap Israel.

Menurut penyiar awam RTE, terdapat perasaan di kalangan Parti Demokrat Sosial bahawa pandangan Degani tidak lagi serasi dengan pendirian parti terhadap konflik itu.

Sumber dalam parti itu memberitahu akhbar The Irish Times bahawa Degani dipilih sebelum permulaan eskalasi terbaru antara Israel dan Hamas pada Oktober. Pandangan awalnya selari dengan sokongan Parti Demokrat Sosial untuk penyelesaian dua negara bagi konflik Israel-Palestin. Walau bagaimanapun, menurut sumber itu, Degani mendapati pendirian parti itu semakin sukar untuk dihadapi ketika konflik itu berlanjutan. Calonnya menjadi “tidak mampan” selepas beliau membantah penggunaan bendera Palestin dalam acara parti. Pada masa ini, laman web parti itu tidak mengandungi sebarang maklumat mengenai Orli Degani.

Degani berkata beliau akan bertanding sebagai calon bebas dalam pilihan raya tempatan, yang dijadualkan pada 7 Jun.

Israel melancarkan serangan besar-besaran di Gaza berikutan serangan pada 7 Oktober oleh kumpulan radikal Hamas, yang mendakwa nyawa lebih kurang 1,200 orang Israel. Tindak balas Pasukan Pertahanan Israel (IDF) di kawasan Palestin padat penduduk itu kini dikritik secara meluas – malah oleh sekutu AS dan Eropah negara itu. Menurut pihak berkuasa Gaza, serangan udara Israel telah meragut nyawa lebih daripada 34,000 orang, kebanyakannya orang awam.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.