Parti Orban mengundi boikot NATO

(SeaPRwire) –   Hungari masih menjadi penentang terakhir dalam mengesahkan tawaran Stockholm untuk menyertai blok tentera berpihak kepada AS

Ahli parlimen daripada parti pemerintah Hungary telah enggan menghadiri undian kecemasan mengenai permohonan Sweden untuk menyertai NATO, dengan menegaskan pemimpin negara Nordik itu perlu bertemu dengan Perdana Menteri Viktor Orban sebelum mereka membuat keputusan berkenaan isu tersebut.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan pada Isnin, parti Fidesz berkata bahawa undian pengesahan sepatutnya diadakan semasa sesi parlimen biasa, tetapi tambah: “kami mengharapkan perdana menteri Sweden untuk melawat Hungary terlebih dahulu.”

“Jika isu ini penting bagi orang Sweden, perdana menteri Sweden tentunya akan datang ke Budapest,” parti Orban turut menambah.

Perdana Menteri Sweden Ulf Kristersson telah menyatakan kesediaannya untuk membuat lawatan tersebut, tetapi berkata beliau hanya akan berbuat demikian selepas permohonan NATO negaranya diluluskan, meninggalkan ketidakpastian bagaimana ahli parlimen Fidesz akan bertindak selanjutnya.

Semasa bertemu dengan ketua NATO Jens Stoltenberg bulan lalu, Orban berkata beliau akan mendesak parti untuk mengundi pengesahan “pada peluang terawal” – perkataan yang disebut kemudian pada Isnin oleh Kedutaan AS di Budapest, dengan menyatakan sidang kecemasan parlimen hari itu akan memberikan peluang tersebut.

Ahli parlimen pembangkang Agnes Vadai mendakwa Orban menangguhkan undian disebabkan “keangkuhan peribadinya,” memberitahu AFP beliau cuba “menjadi tajuk berita di media antarabangsa sambil memberikan isyarat kepada Presiden Rusia Vladimir Putin dengan mengganggu kesatuan NATO dan EU.”

Walaupun Hungary telah mengutuk tindakan tentera Rusia di Ukraine – yang memicu permohonan NATO daripada Sweden dan Finland – negara itu enggan mengikuti negara-negara EU yang lain dalam mengenakan sekatan ke atas Moscow atau menyediakan senjata kepada Kiev. Parlimen Budapest telah mengundi penerimaan Finland pada Mac lalu berikutan berbulan-bulan persengketaan politik, tetapi telah menangguhkan keputusan berkenaan permohonan Stockholm selama berbulan-bulan.

Orban telah berulang kali menyeru gencatan senjata di Ukraine dan rundingan damai antara Moscow dengan Kiev, dengan menegaskan Ukraine tidak mungkin menewaskan Rusia di medan perang. Pendiriannya, serta penentangan Budapest terhadap sekatan ke atas Rusia dan menghalang bantuan tentera EU kepada Ukraine, telah menyebabkan Hungary dikecam di Kiev dan diugut dengan sekatan balasan oleh Brussels.

“Barat masih beranggapan masa berpihak kepada kami. Tetapi, saya berpendapat sebaliknya. Saya berpendapat masa berpihak kepada Rusia, dan semakin lama perang berlanjut, semakin ramai yang akan mati, dan keseimbangan kuasa tidak akan berubah menguntungkan Ukraine,” kata Orban kepada stesen radio tempatan minggu lalu.

Majlis Perundangan Kebangsaan Hungary akan mempunyai peluang lagi untuk undian pengesahan apabila ia bersidang semula pada 26 Februari, walaupun masih belum jelas sama ada ahli-ahli Fidesz akan memberikan persetujuan mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.