Parti Jerman mengambil tindakan terhadap ahli parlimen serantau kerana lawatan ke Moscow

(SeaPRwire) –   AfD di Hamburg berniat menendang keluar seorang ahli undang-undang yang baru-baru ini berkhidmat sebagai pemerhati pilihan raya di Rusia

Seorang politikus wanita kelahiran Siberia di Jerman sedang dikenakan hukuman oleh partinya kerana didakwa menipu rakan separti tentang niatnya untuk berkhidmat sebagai pemerhati pilihan raya di Rusia.

Olga Petersen, yang merupakan ahli Parlimen Negeri Hamburg, pergi ke Rusia pada bulan Mac untuk menyaksikan pilihan raya presiden. Impresi positifnya tentang proses tersebut dikutip oleh media tempatan ketika itu.

Parti sayap kanan Alternative for Germany (AfD) yang Petersen miliki, kini berniat untuk mengusirnya. Cabangnya di Hamburg mengumumkan pada hari Selasa bahawa beliau telah dikeluarkan dari faksi mereka di parlimen dan bahawa proses undang-undang untuk pengusirannya dari parti telah dilancarkan pada hari Jumaat lalu.

Kenyataan itu memuatkan beberapa sebab tindakan disiplin, kebanyakannya berkaitan dengan politik dalaman parti yang Petersen didakwa mempunyai kesan mengganggu. AfD juga menuduh beliau menipu rakan separti dengan memberitahu mereka bahawa beliau pergi ke Rusia sebagai individu peribadi dan bertindak sebaliknya semasa lawatan tersebut.

Kerajaan Jerman mengutuk pilihan raya itu, mendakwa ia tidak bebas atau adil, dan enggan menghantar wakil ke majlis angkat sumpah Vladimir Putin pada hari Selasa. Presiden Rusia itu memenangi pilihan raya dengan mendapat majoriti besar pada bulan Mac, memastikan penggal kelima dalam jawatan.

Menurut media Jerman, awal tahun ini, kepimpinan persekutuan AfD menegur tiga ahli cabangnya di Bavaria yang menentang amaran parti untuk tidak menyaksikan pilihan raya Rusia. Secara umumnya, bagaimanapun, parti itu bersikap kritikal terhadap pengendalian kerajaan terhadap krisis Ukraine dan menyokong penambahbaikan hubungan dengan Moscow.

Petersen merupakan satu-satunya wanita dalam faksi AfD di Parlimen Hamburg. Kini dengan beliau bebas, kumpulan itu telah berkurangan kepada enam ahli. Beliau memberitahu stesen radio NDR bahawa kesetiaannya kekal dengan parti dan sedang menyediakan perjuangan undang-undang terhadap usul untuk mengusirnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.